Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zložte mandát, vyzýva juhomoravská ČSSD Sobotku

Český premiér Bohuslav Sobotka. Foto: TASR/AP

Sobotka na uznesenie reagoval vyhlásením, v ktorom zdôraznil, že sa nenechá zastrašiť ani odradiť vopred zorganizovaným nátlakom niekoľkých brnianskych funkcionárov.

Praha 25. novembra (TASR) - Juhomoravskí sociálni demokrati vyzvali v sobotu dosluhujúceho premiéra Bohuslava Sobotku, aby sa vzdal svojho poslaneckého mandátu. Podľa nich totiž Sobotka nesie hlavnú zodpovednosť za debakel ČSSD v októbrových parlamentných voľbách, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Príslušné uznesenie bolo prijaté na krajskej konferencii strany v Břeclavi. Za hlasovalo 78 delegátov, proti 33 a 14 sa hlasovania zdržalo. Sobotka, ktorý na Južnej Morave vo voľbách kandidoval ako jednotka ČSSD, na zjazd nedorazil, rovnako ako podpredseda strany Milan Chovanec a jej volebný líder Lubomír Zaorálek.

Vládna ČSSD vo voľbách z 20.-21. októbra získala len niečo vyše sedem percent hlasov a pravdepodobne skončí v opozícii.

Sobotka na uznesenie reagoval vyhlásením, v ktorom zdôraznil, že sa "nenechá zastrašiť ani odradiť vopred zorganizovaným nátlakom niekoľkých brnianskych funkcionárov." Zdôraznil pritom svoje zásluhy na rozvoji sociálnej demokracie a to, že bude naďalej bojovať proti tomu, aby sa z nej nestala "hnednúca, nedemokratická a netolerantná strana", uviedol iDNES.cz.

Juhomoravská ČSSD na sobotňajšom zjazde zosadila aj svojho šéfa. Sobotkovo niekdajšieho dlhoročného poslaneckého asistenta Romana Hanáka v tejto funkcii vystriedala zastupiteľka z Brna Naděžda Křemečková. Odpor voči Sobotkovi na Južnej Morave sa doposiaľ koncentroval práve v brnianskej bunke, ktorá je najsilnejšou v kraji.

Bývalý šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc delegátom konferencie v Břeclavi oznámil svoj odchod zo strany. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že širšie vedenie sociálnej demokracie odmietlo prevziať zodpovednosť za volebnú porážku.