Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

FOTO: Do Prahy priviezli telá českých vojakov zabitých v Afganistane

Vojaci nesú rakvy s telesnými pozostatkami troch českých vojakov zabitých v Afganistane na starom letisku Praha-Ruzyně v stredu 8. augusta 2018. Na starom letisku Praha-Ruzyně pristál v stredu popoludní špeciál českej armády, ktorý do vlasti prepravil telá troch vojakov, ktorí v nedeľu 5. augusta 2018 zomreli pri samovražednom útoku v afganskej provincii Parván. Foto: TASR/AP

Armádny špeciál nad územím ČR sprevádzali stíhačky JAS 39-Gripen.

Praha 8. augusta (TASR) - Na starom letisku Praha-Ruzyně pristál v stredu popoludní špeciál českej armády, ktorý do vlasti prepravil telá troch vojakov, ktorí v nedeľu zomreli pri samovražednom útoku v afganskej provincii Parván. S vojakmi Martinom Marcinom, Kamilom Benešom a Patrikom Štěpánkom sa počas pietneho ceremoniálu rozlúčia rodina i najvyšší ústavní činitelia ČR, píše spravodajský portál Novinky.cz.

Napoludnie si pamiatku padlých vojakov, ktorí slúžili na základni Bagrám v rámci misie Severoatlantickej aliancie Rozhodná podpora (Resolute Support) v Afganistane, uctil v celej krajine zvuk sirén. Počas pristávania špeciálu, naplánovaného na 16.15 h, sa mimoriadne na niekoľko minút rozozvučali aj zvony katolíckych chrámov a kostolov v Prahe.

Vojaci nesú rakvy s telesnými pozostatkami troch českých vojakov zabitých v Afganistane na starom letisku Praha-Ruzyně v stredu 8. augusta 2018.
Foto: TASR/AP

Armádny špeciál nad územím ČR sprevádzali stíhačky JAS 39-Gripen.

Po pietnom akte za účasti českého prezidenta Miloša Zemana, premiéra Andreja Babiša, ministra obrany Lubomíra Metnara i zástupcov armády a kolegov vojakov bude nasledovať prevoz tiel do ústrednej vojenskej nemocnice.

Trojicu vojakov povýšil v utorok minister obrany ČR Lubomír Metnar in memoriam do hodnosti štábnych práporčíkov.

Na snímke rodinní príslušníci plačú počas pietneho ceremoniálu, na ktorom sa rodina i najvyšší ústavní činitelia ČR rozlúčila s troma českými vojakmi zabitými v Afganistane na letisku v Prahe v stredu 8. augusta 2018.
Foto: TASR/AP

Česká armáda uviedla, že všetky rodiny súhlasili s pohrebmi s vojenskými poctami. Konať sa budú v miestach, ktoré si určia rodiny. Osud troch vojakov vyvolal vlnu solidarity, ľudia posielajú peniaze na osobitný účet.