Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bývalého námestníka českého ministra odsúdili na šesť rokov väzenia

Ilustračné foto Foto: TASR

Verdikt súdu odmietli dnes komentovať obaja obžalovaní, ako aj niekdajší Šiškov blízky spolupracovník a nadriadený, exminister práce a sociálnych vecí Jaromír Drábek

Praha 27. mája (TASR) - Vladimíra Šišku, niekdajšieho prvého námestníka ministra práce a sociálnych vecí ČR, odsúdil dnes Mestský súd v Prahe na šesť rokov väzenia a bývalého riaditeľa odboru informatiky rovnakého rezortu Milana Hojera na päť rokov odňatia slobody nepodmienečne.

Obaja si tresty majú odpykať v zariadeniach so zvýšenou ochranou. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, obaja obžalovaní sa voči nemu na mieste odvolali. Informovali dnes české elektronické médiá.

Šiška, ktorého vyšetrujú kvôli podozreniam z nekalých aktivít aj v ďalších dvoch prípadoch, mal podľa pôvodného tvrdenia vyšetrovateľov z októbra 2012 prisľúbiť firme, ktorá si sťažovala na postup rezortu pri výmene dodávateľa počítačového systému na výplatu sociálnych dávok, inú objednávku za 100 miliónov, ak sťažnosť stiahne z protimonopolného úradu.

Bývalý námestník ministra bol podobne ako Hojer podozrivý v danom prípade z trestného činu podplácania, neskôr zneužitia právomocí verejného činiteľa, čo však súd prekvalifikoval na vydieranie.

Verdikt súdu odmietli dnes komentovať obaja obžalovaní, ako aj niekdajší Šiškov blízky spolupracovník a nadriadený, exminister práce a sociálnych vecí Jaromír Drábek, ktorý kvôli kauze svojho času rezignoval na ďalšie pôsobenie vo vláde Petra Nečasa.