Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

VIDEO: V Európe zúri počasie. Ľudí strašia búrky, požiare a metelice

Zamestnanec horskej chaty odhrabáva sneh na vrchole Zugspitze neďaleko Garmisch-Partenkirchene 14. júla 2016 v Nemecku. Foto: TASR/AP

Silný dážď dvíha hladiny českých riek. Búrky v Maďarsku zas spôsobili materiálne škody, mnoho domácností je bez elektriny. Vo Francúzsku zas museli evakuovať vyše 3 000 turistov pred lesnými požiarmi.

Praha 14. júla (TASR) - Silný dážď dvíha hladiny českých riek. Prvý povodňový stupeň dosiahla dnes juhočeská Blanica v Blanickom mlyne, kde hladina vody stúpla na 126 centimetrov. Meteorológovia vydali výstrahu pred výdatným a veľmi výdatným dažďom pre deväť krajov. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

Povodňová pohotovosť je v platnosti pre Juhočeský, Karlovarský, Plzenský, Pardubický a Stredočeský kraj a pre Kraj Vysočina, kde hrozí výdatný dážď.

V častiach Ústeckého, Libereckého a Královohradeckého kraja meteorológovia varujú pred veľmi výdatným dažďom.

Prvý povodňový stupeň už pred 03.00 h dosiahla juhočeská rieka Blanica na stanici Blanický mlyn, kde hladina vody prekonala hraničných 120 centimetrov.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Výstraha na povodňovú bdelosť a pohotovosť platí až do piatka 12.00 h a nie je vylúčené, že sa podľa aktuálnej situácie bude ešte upresňovať. V povodí Lužickej Nisy, hornej Jizery a na Kamenici čakajú hydrológovia vyhlásenie druhého povodňového stupňa, na rieke Smědá možno aj tretieho. Tieto rieky by mali kulminovať počas noci a piatka.

"Do dnešného rána napršalo za posledných 12 hodín väčšinou 5-15 milimetrov, nad 40 milimetrov spadlo na staniciach Třešť (okres Jihlava) a Straškov-Vodochody (okres Roudnice nad Labem). Celkovo najmenej zrážok je zatiaľ v oblasti Jeseníkov (do päť milimetrov)," uviedla podľa webového vydania denníka Mladá fronta DNES Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Búrky na juhozápade Maďarska spôsobili materiálne škody

Popadané konáre, vyvrátené stromy, zaplavené pivnice a zásahy bleskom zanechali na viacerých miestach Maďarska búrky, ktoré sa začali v stredu popoludní.

Silné dažde a vietor spôsobili materiálne škody najmä juhozápadne od Budapešti. Požiarnikov volali do dnešného rána na pomoc vo vyše 400 prípadoch.

Podľa spravodajského servera origo.hu hovorca Celoštátneho riaditeľstva úradu ochrany proti katastrofám (OKF) Márton Hajdu uviedol, že na odstraňovaní škôd pracovali hasiči dnes dopoludnia takmer na 50 miestach Veszprémskej, Tolnianskej a Baranskej župy.

Popadané konáre a vyvrátené stromy blokovali cestnú i železničnú dopravu a na viacerých miestach bola prerušená dodávka elektriny. Dažďová voda zaplavila pivnice a škody spôsobili aj zásahy bleskom.

Búrka spôsobila podľa spravodajského servera minap.hu škody i na severovýchode Maďarska v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe, kde v mestečku Szikszó zasiahol blesk strechu rodinného domu. Konštrukcia strechy začala tlieť a aj tam museli zasiahnuť požiarnici.

Vo viacerých obciach silný vietor narušil strešné konštrukcie. Nikto však neutrpel zranenia.

Vo Francúzsku evakuovali vyše 3 000 turistov pred lesnými požiarmi
Viac ako 3 000 dovolenkárov museli v stredu evakuovať v južnom Francúzsku v dôsledku lesných požiarov, ktoré rozdúchaval silný vietor. V priamom ohrození sa ocitli štyri kempingy v oblasti mesta Perpignan, ktoré vyhľadávajú najmä turisti z Francúzska, Nemecka, Veľkej Británie a Belgicka, informoval dnes denník Le Figaro.




V stredu popoludní havarovalo neďaleko mesta Torreilles auto vezúce na zásah dobrovoľných hasičov. Jeden z nich pri nehode zahynul, troch previezli do nemocnice. Príčiny nehody sa vyšetrujú.



Požiare vyčíňali aj na iných miestach južného Francúzska. Severozápadne od mesta Narbonne pohltili plamene 200 hektárov borovicového lesa. Ďalší požiar sa rozhorel neďaleko mesta Marseille, pričom dnes ráno zaberal plochu 150 hektárov. Na boj s týmito dvoma požiarmi bolo nasadených 400 hasičov a 160 kusov techniky.




Do Talianska, Nemecka a Švajčiarska si treba pribaliť šál a rukavice

Návštevníkov lyžiarskeho strediska Livigno nezvyčajné júlové počasie poriadne prekvapilo. Talianski meteorológovia z regiónu Lombardsko uvádzajú, že teplota v údolí klesla na 0,5 stupňa Celzia. Namiesto letnej turistiky sa tak museli návštevníci severného Talianska vydať na cesty s reťazami na letných pneumatikách.

Letná snehová prikrývka lyžiarskom stredisku Livigno.
Foto: Centro Meteorologico Lombardo


Do poriadnej metelice sa ráno zobudili aj obyvatelia niektorých častí Nemecka. Snehová nádielka prekvapila aj švajčiarsky dobytok, ktorý si na začiatku leta fotili turisti.

Turisti si fotografujú dobytok na snehu na horskom priesmyku Julierpass vo výške 2284 m neďaleko švajčiarskeho Bivia 14. júla 2016.
Foto: TASR/AP