Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Český kardinál Vlk musel nal Vianoce neplánovane do nemocnice

Kardinál Miroslav Vlk Foto: TASR

Podľa vlastných slov sa mu zatmelo pred očami, mal závraty a tak nakoniec na Štedrý deň putoval do nemocnice. Kolaps si vynútil aj zrušenie jeho tradičných bohoslužieb.

Praha 2. januára (TASR) - Českého kardinála Miloslava Vlka (84) museli na sklonku minulého roka hospitalizovať. Podľa vlastných slov sa mu zatmelo pred očami, mal závraty a tak nakoniec na Štedrý deň putoval do nemocnice. Kolaps si vynútil aj zrušenie jeho tradičných bohoslužieb.

Niekdajší dlhoročný prímas český a arcibiskup pražský mal zdravotné ťažkosti už dlhší čas. Kvôli bolestiam ramien absolvoval na jeseň kúpeľný pobyt, avšak problémy tým neskončili. Počas večere na Štedrý deň v spoločnosti, v ktorej sa nachádzali aj traja lekári, sa ešte zhoršili. Po konzultácii s nimi previezli kardinála na kardiologické oddelenie internej kliniky na Karlovom námestí v Prahe.

Ako povedal duchovný podľa dnešného materiálu internetového vydania denníka Blesk, "snáď po prvý raz vo svojom kňazskom živote tak prežil Vianoce bez polnočnej a ani na Prvý sviatok vianočný neslúžil omšu".

"Priveľmi som spoliehal na svoju fyzickú kondíciu a nerešpektoval som dobre mienene rady," priznal Vlk a poznamenal, že mal teraz čas premýšľať nad tým, čo mu zdravotné komplikácie naznačujú.

"Začal som chápať, že má Boh zastavil, aby som sa zastavil nad týmto svojim neracionálnym štýlom života a nespoliehal sa vo svojom sebavedomí priveľmi na seba," vyznal sa. Dodal, že mu došlo, že jeho problémy sú podmienené aj hektickým štýlom života a nerešpektovania upozornení lekárov o význame odpočinkového a pitného režimu.

Vianočná skúsenosť priniesla preto aj novoročné predsavzatie, povedal kardinál bez toho, aby ho špecifikoval.