Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Český kardinál Miloslav Vlk podľahol rakovine pľúc

Kardinál Miroslav Vlk. Foto: TASR

Osemdesiatštyriročný Vlk začal mať zdravotné problémy približne od jari minulého roka. Koncom januára sa verejnosť dozvedela, že trpí rakovinou pľúc, ktorá mu metastázovala do kostí.

Praha 18. marca (TASR) - Vo veku 84 rokov zomrel dnes český kardinál Miloslav Vlk, ktorému diagnostikovali rakovinu pľúc s metastázami do kostí. Na sociálnych sieťach Facebook a Twitter to dnes podľa Českého rozhlasu oznámil kardinál Dominik Duka.

"Bože, prijmi dušu svojho pokorného služobníka, kardinála Miloslava Vlka, ktorý dnes po ťažkej chorobe dobojoval svoj celoživotný zápas za ľudskú slobodu a toleranciu. Milo, budeš mi ľudsky aj duchovne chýbať," napísal pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Osemdesiatštyriročný Vlk začal mať zdravotné problémy približne od jari minulého roka. Koncom januára sa verejnosť dozvedela, že trpí rakovinou pľúc, ktorá mu metastázovala do kostí. Lekári mu diagnózu oznámili po Novom roku, keď podstúpil celotelové PET CT vyšetrenie a bronchoskopiu. V jednej z pražských nemocníc podstupoval chemoterapiu.

Konferencia biskupov Slovenska vyjadrila hlbokú sústrasť


Konferencia biskupov Slovenska (KBS) so zármutkom prijala správu o úmrtí pražského emeritného arcibiskupa, kardinála Miloslava Vlka. V svojom písomnom vyjadrení to uviedol predseda KBS Stanislav Zvolenský, ktorý v mene konferencie vyjadril hlbokú spoluúčasť.

„V tejto smutnej chvíli vyjadrujeme našu hlbokú sústrasť, najmä jeho príbuzným, ďalej nástupcovi, kardinálovi Dominikovi Dukovi, Českej biskupskej konferencii a celej Katolíckej cirkvi v Českej republike,“ uviedol Zvolenský.

Spomenul, že s kardinálom Vlkom ich spájajú pekné spomienky, najmä na stretnutia slovenských a českých biskupov ešte v spoločnom štáte. „Modlíme sa, aby ho milosrdný Otec a najvyšší Pastier, ktorému celý život verne slúžil, prijal do svojho náručia,“ doplnil predseda KBS.

Profil Miloslava Vlka

Miloslav Vlk sa narodil 17. mája 1932 v juhočeskej Líšnici (okres Písek). Po maturite na biskupskom gymnáziu v Českých Budějoviciach nesmel ďalej študovať. Pracoval teda ako robotník v továrni Motor Union v Českých Budějoviciach. Po absolvovaní vojenskej služby sa čiastočne uvoľnila politická situácia v krajine, takže mohol vyštudovať archívnictvo na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Štúdium ukončil v roku 1960. Potom pracoval ako odborný archivár v Okresnom archíve v Třeboni, v Jindřichovom Hradci a v Okresnom a Mestskom archíve v Českých Budějoviciach, kde zastával neskôr aj post riaditeľa. V tom období publikoval veľa odborných článkov v rôznych časopisoch.

Štúdium na Cyrilometodskej bohosloveckej fakulte v Litoměřiciach absolvoval v rokoch 1964-1968. Na kňaza bol vysvätený 23. júna 1968 v Českých Budějoviciach a následne ho vtedajší českobudějovický biskup Josef Hlouch vymenoval za svojho sekretára. Jeho spôsob kázania sa ale nepáčil komunistickému vedeniu štátu, preto ho v roku 1971 preložili do malých farností na Šumavu (Lažiště a Záblatí). V roku 1972 sa musel presunúť do Rožmitálu pod Třemšínom, kde pôsobil sedem rokov. Od roku 1978 nesmel vykonávať kňazskú službu. Pracoval ako umývač výkladných skríň a archivár. Svoje kňazské povolanie vykonával ďalej tajne v malých skupinkách.

Dňa 1. januára 1989 získal späť súhlas štátnych orgánov a stal sa farárom v Žihobciach a Bukovníku, neskôr v Čachrove, Javornej, Železnej Rudě, Běšinách a Strážove na Šumave. Za českobudějovického biskupa bol menovaný 14. februára 1990. Dňa 27. marca 1991 sa stal pražským arcibiskupom a českým prímasom, nástupcom kardinála Františka Tomáška. Od roku 1991 do roku 2000 bol predsedom biskupskej konferencie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a po jej rozdelení na dva samostatné štáty stál na čele Českej biskupskej konferencie.

Pápež Ján Pavol II. ho 26. septembra 1994 vymenoval za kardinála. V rokoch 1993-2001 bol predsedom Rady európskych biskupských konferencií (CCEE). Od roku 1994 bol členom Pápežskej rady pre spoločenské komunikačné prostriedky a Kongregácie pre Východné cirkvi.

Pápež Benedikt XVI. prijal rezignáciu kardinála Vlka 13. februára 2010. Z vedenia cirkvi odišiel kvôli prekročeniu vekovej hranice na odchod do dôchodku.

Je nositeľom viacerých ocenení. Kardinál Miloslav Vlk v roku 1999 dostal vysoké nemecké štátne vyznamenanie Veľký kríž za zásluhy. V roku 2002 mu prezident Českej republiky Václav Havel prepožičal Rád Tomáša Garrigua Masaryka za vynikajúce zásluhy o demokraciu a ľudské práva. Kardinálovi udelili taktiež množstvo čestných doktorátov. Prijal čestné občianstvo viacerých českých miest.