Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo

Na snímke bývalá manažérka holdingu Agrofert Jana Nagyová a český expremiér Andrej Babiš na Mestskom súde v Prahe, kde začalo opätovné pojednávanie kauzy Čapí hnízdo. Praha, 14. februára 2024. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Súd oslobodil aj druhú obžalovanú, bývalú manažérku holdingu Agrofert Janu Nagyovú.

Praha 14. februára (TASR) - Mestský súd v Prahe v stredu vyniesol verdikt, ktorým opäť oslobodil českého expremiéra a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo (FČH) spod obžaloby, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Súd oslobodil aj druhú obžalovanú, bývalú manažérku holdingu Agrofert Janu Nagyovú.

Obaja obžalovaní požiadali o vynesenie rozsudku vo svojej neprítomnosti. Zo súdu odišli hneď po ukončení záverečných rečí.

Nagyová bola obžalovaná zo spáchania trestného činu dotačného podvodu a poškodzovania finančných záujmov Európskej únie, Babiš z napomáhania k dotačnému podvodu.

Obaja vinu opakovane odmietli. Babiš vo svojej záverečnej reči vyhlásil, že sa nedopustil žiadneho trestného činu. Konštrukciu obžaloby odmietol ako nepravdivú a nereálnu. Na tom podľa neho nič nezmenilo ani rozhodnutie Vrchného súdu a naň naviazané ďalšie dokazovanie. "Ak by som nešiel do politiky, tak tu nie sme, to je evidentné," uzavrel svoju reč Babiš.

Podľa obžaloby Nagyová požiadala o dotáciu 50 miliónov českých korún (približne dva milióny eur) na stavbu multifunkčného centra FČH. Dotácia bola určená malým a stredným podnikom. Preto mal Babiš na prelome rokov 2007 a 2008 zaistiť vyvedenie spoločnosti z holdingu Agrofert a akcie previesť na svoje deti a partnerku. Po určitom čase sa firma opäť stala súčasťou Agrofertu. Podľa štátneho zástupcu (prokurátora) boli prevody akcií účelové s cieľom získať peniaze, na ktoré by inak nemali nárok. Mestský súd oboch obžalovaných vlani v januári oslobodil. Odvolací Vrchný súd však tento rozsudok zrušil.

Na snímke sprava obhajca českého expremiéra Andreja Babiša Eduard Bruna, vedľa neho Andrej Babiš, ďalší obhajcovia a bývalá manažérka holdingu Agrofert Jana Nagyová na Mestskom súde v Prahe pri opätovnom pojednávaní kauzy Čapí hnízdo. Praha, 14. februára 2024.
Foto: TASR Barbora Vizváryová


Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš


Český expremiér Andrej Babiš v reakcii na opätovný oslobodzujúci rozsudok Mestského súdu v Prahe v kauze Farmy Čapí hnízdo uviedol, že má radosť. Napísal to na sociálnej sieti X, pričom na vyhlásení rozsudku sa osobne nezúčastnil, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Mám radosť," napísal predseda ANO bez ďalších podrobností. Priebeh pojednávania nechcel komentovať ani počas dňa, keď bol na súde prítomný. Vyjadril sa len ku konkrétnemu znalcovi, ktorého si súd opäť pozval. Jeho posudok bol podľa Babiša účelový.

Predseda senátu Jan Šott oslobodenie zdôvodnil tým, že skutok popísaný v obžalobe nebol trestným činom. Vina by podľa neho musela byt preukázaná obom obžalovaným zvlášť, a to sa v tomto procese podľa neho nestalo. "Rozhodne nesúhlasíme s pánom Babišom, že by išlo o účelové politické stíhanie," zdôraznil Šott. Dodal, že v práci polície ani štátnych zástupcov nevidel žiadnu snahu Babišovi uškodiť. Predseda ANO opakovane označuje stíhanie polície za účelové a zdôraznil to aj v stredu.

Šott po vyhlásení rozsudku urobil pre novinárov krátky brífing, počas ktorého odpovedal na ich otázky a rozsudok podrobnejšie vysvetľoval. Zdôraznil, že senát sa podrobne zaoberal všetkými výhradami odvolacieho Vrchného súdu v Prahe. "Avšak ani v súhrne nevedú k jednoznačnému záveru o vine obžalovaných," dodal.

So senátom prípad podľa jeho slov podrobne riešili od rozhodnutia odvolacieho súdu, a to im umožnilo vyniesť rozsudok už v stredu, čo mnohých vrátane obhajoby prekvapilo. "Strávili sme nad tým naozaj veľa času," povedal Šott. Vyhotovenie rozsudku by podľa neho nemalo trvať tak dlho ako vlani, keď na ňom pracoval asi tri mesiace.



V kauze Čapí hnízdo zazneli záverečné reči, žalobca navrhol trojročné podmienky



V kauze Čapí hnízdo v stredu pred Mestským súdom v Prahe zazneli záverečné reči. Štátny zástupca Jaroslav Šaroch opäť navrhol uznať obžalovaného českého expremiéra Andreja Babiša a bývalú manažérku holdingu Agrofert Janu Nagyovú za vinných. Znova im navrhol trojročnú podmienku a finančné tresty, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Obaja obžalovaní podľa neho naplnili skutkovú podstatu trestných činov, z ktorých spáchania sú obžalovaní. V prípade Nagyovej ide o trestné činy dotačného podvodu a poškodenia finančných záujmov EÚ, v prípade Babiša o napomáhanie k nim.

Žalobca zopakoval, že Farma Čapí hnízdo (vtedy ešte ZZN Pelhřimov) bola účelovo prevedená na akciovú spoločnosť a vyčlenená z holdingu Agrofert, aby mohla získať dotáciu určenú pre nezávislé malé a stredné podniky. FČH však podľa jeho slov nebola ani malý, ani nezávislý podnik.

Akcie boli podľa neho prevedené na ľudí, ktorých mohol Babiš ovládať. Predseda ANO ich previedol na svoje vtedy dve dospelé deti a partnerku. "Ako otec si neviem predstaviť, že by som medzi svoje deti rozdelil majetky, ktoré by boli zaťažené takým obrovským dlhom," dodal Šaroch. Babiš a jeho obhajcovia pri tom nesúhlasne krútili hlavami.

Šaroch súdu navrhol, aby Babiša aj Nagyovú uznal za vinných a udelil im trojročný podmienečný trest s odkladom na päť rokov. Okrem toho by Babiš podľa jeho návrhu musel zaplatiť desať miliónov korún a Nagyová 500.000 korún.

So slovami štátneho zástupcu zásadne nesúhlasila obhajoba. "Pán štátny zástupca často hovoril, že sa 'domnieva'. Domnievať sa môžeme čokoľvek, ale tu hovoria fakty," reagoval Babišov obhajca Michael Bartončík.

Rozhodnutie odvolacieho Vrchného súdu, ktorý zrušil oslobodzujúci rozsudok prvostupňového súdu, je podľa neho v mnohých ohľadoch chybné. Naopak, dokazovanie, ktoré odvolací súd prvostupňovému vyčítal, bolo podľa Bartončíka vyčerpávajúce a kvalitné. Ako dodal, vypočutí boli snáď všetci okrem zvierat z Čapího hnízda.

Obhajcovia Babiša a Nagyovej súdu navrhli, aby ich klientov spod obžaloby oslobodil.

Babiš vo svojej záverečnej reči opäť vyhlásil, že je nevinný a nedopustil sa žiadneho trestného činu. Konštrukciu obžaloby odmietol ako nepravdivú a nereálnu. Na tom podľa neho nič nezmenilo ani rozhodnutie Vrchného súdu a naň naviazané ďalšie dokazovanie. "Ak by som nešiel do politiky, tak tu nie sme, to je evidentné," uzavrel svoju reč Babiš.

Sudca Šott oznámil, že rozsudok zaznie ešte v stredu popoludní.

Čapí hnízdo bolo existenčne závislé od Agrofertu, povedal súdu znalec



Znalec Vítězslav Hálek pred Mestským súdom v Prahe v stredu vyhlásil, že Farma Čapí hnízdo bola s holdingom Agrofert prepojená tak, že bola od neho priamo existenčne závislá a sama by projekt nemohla realizovať. To obhajoba popiera. Podľa obžalovaného českého expremiéra Andreja Babiša sú posudky znalca účelové, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Farma Čapí hnízdo nebola ekonomicky schopná projekt realizovať," povedal vo výpovedi Hálek, ktorého si súd predvolal už druhýkrát. Na začiatku tiež podľa neho nebolo známe, z akých zdrojov bude projekt spolufinancovaný a v priebehu realizácie projektu došlo k podstatnému zvýšeniu investície a tiež k zmene financovania.



"Pán znalec je nedôveryhodná osoba, jeho posudky sú účelové," komentoval v súdnej sieni výpoveď Hálka obžalovaný šéf hnutia ANO. Posudky, ktoré v minulosti v rôznych kauzách písal, boli podľa neho údajne na objednávku. "Žasnem, ako tento človek môže takto fungovať toľko rokov," rozčúlil sa po výpovedi znalca Babiš.

Hálkove slová "naštartovali" aj Babišovho obhajcu Michaela Bartončíka, ktorý znalcovi kládol mnoho otázok. Babiš Hálkove odpovede niekoľkokrát pre seba komentoval a krútil hlavou. Po vyhlásení prestávky Babiš pred novinármi opäť znalca kritizoval. "Tých káuz, čo on mal, to je úplne neuveriteľné. Príde sem, robí tu divadlo a je absolútne mimo. Takže je jasné, že to bol posudok niekomu niekomu na mieru," myslí si obžalovaný expremiér.

Sudca Jan Šott potom dokazovanie ukončil a vyzval obe strany na prednes záverečných rečí. Obhajoba požiadala o odročenie hlavného pojednávania na ďalší deň, aby mala čas si ich pripraviť. Za tento postup bol aj štátny zástupca. Šott im však nevyhovel a na prípravu im dal prestávku hodinu a pol.

Hovorca Mestského štátneho zastupiteľstva Aleš Cimbala cez prestávku uviedol, že priebeh pojednávania aj vykonané dokazovanie podľa neho poskytuje dostatočnú oporu na to, že podanie obžaloby bolo odôvodnené.

Babiš skritizoval odvolací súd v kauze Čapí hnízdo, obžalobu označil za účelovú



Český expremiér Andrej Babiš skritizoval odvolací Vrchný súd, ktorý zrušil oslobodzujúci rozsudok v kauze Čapí hnízdo. Jeho vyjadrenia zazneli v stredu pred Mestským súdom v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.
Babiš zopakoval svoje tvrdenia, že dôvodom vyčlenenia Farmy Čapí hnízdo (FČH) z holdingu Agrofert bol zámer realizovať projekt ako rodinný podnik, čo už podľa neho potvrdilo mnoho svedkov.

Vrchný súd sa podľa neho nevenoval skutku, pre ktorý bola naňho podaná obžaloba, ktorú označil za účelovú. Vyhlásil, že každý sa môže osobne presvedčiť, že projekt FČH plní svoje funkcie, zamestnáva sto ľudí a odvádza stovky miliónov korún na daniach. Zdôraznil, že spornú dotáciu firma vrátila a rovnakú čiastku dal on sám na charitu.

"Na svojej predchádzajúcej výpovedi trvám," vyhlásil Babiš a skritizoval odvolací súd za to, akým spôsobom komentoval zdravotný stav jeho dcéry Adriany. Podľa neho ju súd stigmatizoval. Adriana Bobeková, na ktorú Babiš časť akcií previedol, podľa súdu v čase pridelenia dotácie trpela psychickými problémami. Babiš však uviedol, že zdravotný stav jeho dcére nebránil v držaní akcií. Dodal, že bola tehotná.

Na snímke sprava obhajca českého expremiéra Andreja Babiša Eduard Bruna, vedľa neho Andrej Babiš a jeho ďalší obhajca Michael Bartončík na Mestskom súde v Prahe pri opätovnom pojednávaní kauzy Čapí hnízdo. Praha, 14. februára 2024.
Foto: TASR Barbora Vizváryová


Kauza Čapí hnízdo má na súde repete, prišiel aj Babiš



Mestský súd v Prahe začal v stredu opäť pojednávať prípad údajného dotačného podvodu v kauze Čapí hnízdo, v ktorej je obžalovaný český expremiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš a bývalá manažérka holdingu Agrofert Jana Nagyová. Ten istý súd oboch obžalovaných vlani v januári oslobodil, odvolací súd však rozsudok zrušil. Podľa hovorcu súdu Adama Weniga nie je vylúčené, že nový rozsudok zaznie už tento týždeň, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Krátko pred začiatkom pojednávania na súd dorazili aj Babiš a Nagyová. K zrušeniu oslobodzujúceho rozsudku a začiatku opätovného pojednávania sa nechceli vyjadrovať.

Súdny senát má počas prvého pojednávacieho dňa v pláne vypočuť spracovateľov dvoch znaleckých posudkov a chce tiež vykonať listinné dôkazy, priblížil Wenig. Okrem toho by mala zaznieť výpoveď svedka, ktorého navrhla obhajoba. Jeden zo znalcov, Vítězslav Hálek, už v kauze pred súdom vypovedal. Jeho posudok spochybnil fungovanie Farmy Čapí hnízdo, Babiš ho následne označil za podvodníka.

Pojednávanie je zatiaľ vytýčené len na stredu a štvrtok. Hovorca mestského súdu uviedol, že vykonanie navrhnutých dôkazov sa nejaví ako časovo náročné, a preto nie je vylúčené, že okrem záverečných rečí zaznie aj rozsudok.

Podľa obžaloby bývalá manažérka spoločnosti Agrofert Jana Nagyová požiadala o dotáciu 50 miliónov českých korún (približne dva milióny eur) na stavbu multifunkčného centra Farmy Čapí hnízdo, ktorá bola určená pre malé a stredné podniky. Majiteľ Agrofertu Andrej Babiš preto údajne na prelome rokov 2007 a 2008 zaistil vyňatie spoločnosti z holdingu Agrofert a jej akcie previedol na svoje deti a partnerku. Po určitom čase sa firma opäť stala súčasťou Agrofertu. Tieto prevody akcií boli podľa štátneho zástupcu účelové s cieľom získať dotáciu, na ktorú by inak firma nemala nárok. Prvostupňový rozsudok skonštatoval, že účelovosť tohto kroku sa jednoznačne nepreukázala.

Odvolací súd však tento rozsudok zrušil a skritizoval prístup prvostupňového súdu k analýze a spracovaniu dôkazov. Niektoré z nich podľa Vrchného súdu opomenul a k hodnoteniu iných pristúpil selektívne. Výsledkom sú vzájomné rozpory, nelogické zistenia a až hypotetické či tendenčné závery. Postup trestného senátu označil za nepresvedčivý a nedôsledný.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)

Výberová chronológia udalostí v kauze Čapí hnízdo a stíhania Andreja Babiša



2016



2. marca - Európsky úrad proti podvodom (OLAF) začal vyšetrovať okolnosti dotovania výstavby Farmy Čapí hnízdo (FČH) Andreja Babiša, vtedajšieho vicepremiéra a ministra financií Českej republiky. Dotácia 50 miliónov českých korún na výstavbu FČH pochádzala z európskych fondov na podporu cestovného ruchu. Tento program je určený na podporu malých a stredne veľkých podnikov. FČH najskôr patrila pod koncern Agrofert, ktorý najskôr opustila, aby sa do neho s odstupom niekoľkých rokov oficiálne vrátila.



2017



10. augusta - Mandátový a imunitný výbor Poslaneckej snemovne ČR dostal od polície žiadosť o vydanie šéfa hnutia ANO Andreja Babiša a podpredsedu ANO Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie.

30. augusta - Mandátový a imunitný výbor hlasoval za vydanie Babiša a Faltýnka na trestné stíhanie v kauze FČH.

6. septembra - Poslanecká snemovňa súhlasila s vydaním Babiša a Faltýnka na trestné stíhanie.

20. – 21. októbra - Víťazom volieb do Poslaneckej snemovne parlamentu ČR sa stalo hnutie ANO. Babiš a Faltýnek tak opäť získali poslaneckú imunitu. Polícia musela opäť požiadať o ich vydanie na trestné stíhanie. Stalo sa tak 21. novembra.



2018



16. januára - Poslanecká snemovňa nevyslovila dôveru menšinovej vláde premiéra Babiša. Mandátový a imunitný výbor odporučil v ten istý deň snemovni, aby vydala Babiša a predsedu poslaneckého klubu ANO Faltýnka na trestné stíhanie.

19. januára - Poslanecká snemovňa schválila vydanie Babiša a Faltýnka na trestné stíhanie.

24. januára - Premiér Babiš podal demisiu. Prezident Miloš Zeman ju prijal a zároveň ho poveril rokovaním o zostavení novej vlády, ktoré časovo neobmedzil.

6. júna - Zeman vymenoval Babiša po druhý raz za premiéra.

27. júna - Zeman vymenoval novú menšinovú vládu, ktorú s podporou KSČM vytvorilo hnutie ANO s ČSSD.

13. novembra - Server Seznam Zprávy zverejnil informáciu, že jeho redaktori hovorili vo Švajčiarsku so synom premiéra Babiša, ktorého sa pre kauzu FČH snažila vypátrať polícia. V rozhovore s novinármi Andrej Babiš mladší uviedol, že sa proti svojej vôli dostal na Krym, kam ho nechala odviezť jeho ošetrujúca psychiatrička Dita Protopopovová, aby v prípade nemohol vypovedať.



2019



17. apríla - Česká polícia ukončila vyšetrovanie kauzy FČH a spis odovzdala štátnemu zástupcovi.

13. septembra - Český štátny zástupca oznámil, že v kauze podozrenia z dotačného podvodu v súvislosti s FČH zastavil stíhanie všetkých osôb vrátane Babiša.

18. septembra - Rozhodnutie o zastavení stíhania premiéra Babiša a jeho blízkych v kauze FČH nadobudlo právoplatnosť.

4. decembra - Trestné stíhanie Babiša v kauze FČH sa opäť začalo. Najvyšší český štátny zástupca Pavel Zeman totiž zrušil uznesenie o zastavení trestného stíhania.



2020



4. februára - Štátny zástupca zastavil trestné stíhanie syna Andreja Babiša v kauze FČH.



2021



12. augusta - Vtedajší český premiér Andrej Babiš podal návrh na zastavenie trestného stíhania v kauze FČH.

20. septembra - Pražská polícia už tretí raz navrhla obžalovať Babiša a jeho niekdajšiu poradkyňu Janu Nagyovú v kauze FČH.

10. novembra - České štátne zastupiteľstvo požiadalo Poslaneckú snemovňu, aby vydala na trestné stíhanie dosluhujúceho premiéra Babiša.



2022



18. januára - Mandátový a imunitný výbor Poslaneckej snemovne odporučil poslancom, aby vydali na trestné stíhanie bývalého premiéra a opozičného poslanca Andreja Babiša.

3. marca - Poslanci vydali Babiša na trestné stíhanie v prípade FČH.

21. marca - Štátny zástupca Jaroslav Šaroch podal žalobu na Andreja Babiša. Spolu s ním v kauze FČH obžaloval aj Janu Nagyovú.

30. marca - Šaroch navrhol pre Babiša v súvislosti s kauzou FČH trojročný podmienečný trest odložený na skúšobnú lehotu päť rokov a ďalej peňažný trest vo výške 10 miliónov českých korún (zhruba 400.000 eur).

12. septembra - Začalo sa hlavné pojednávanie v kauze FČH. Pred súdom vypovedal Babiš aj bývalá manažérka FČH Jana Nagyová.

13. septembra - Súdny znalec v odbore písmoznalectva Aleš Čulík spochybnil pravosť podpisu Andreja Babiša mladšieho na listine o nadobudnutí akcií FČH. Na pojednávaní uviedol, že našiel podobnosti s písmom bývalého českého premiéra.

16. septembra - Na súde v kauze FČH vypovedal Andrej Babiš mladší. Po výpovedi pred novinármi uviedol, že jeho podpis na listine s akciami je falošný.

19. decembra - Podpis na listine o prevode akcií FČH mohol patriť Andrejovi Babišovi staršiemu. Pred súdom to uviedol písmoznalec Aleš Čulík.

19. decembra - Andrej Babiš mladší trpí duševným ochorením paranoidnej schizofrénie, ktorá je dobre liečená a jeho stav je stabilizovaný. Môže sa preto zúčastňovať na súdnom konaní. Konštatovala to psychiatrička Gabriela Leblová.



2023



4. januára - Pokračovalo súdneho konania s českým expremiérom a predsedom hnutia ANO Andrejom Babišom v dotačnej kauze FČH.

- Babiš na súde spochybnil posudok psychiatričky, ktorá vypovedala pred Vianocami o zdravotnom stave jeho syna a uviedla, že stav Babiša mladšieho je stabilizovaný a je schopný zúčastňovať sa na súdnom procese. Argumenty psychiatričky označil za problematické a tvrdil, že únos na Krym si jeho syn vymyslel.

- Znalci, ktorí na zadanie obhajoby vypracovali ekonomické posudky v kauze FČH, pred súdom vypovedali, že farma v súťaži o dotácie z EÚ nepredstavovala konkurenciu pre ostatné firmy z holdingu Agrofert, ako to tvrdila obžaloba.

5. januára – Dokazovanie v kauze FČH sa skončilo.

9. januára - Mestský súd v Prahe oslobodil od obžaloby Babiša aj Nagyovú.

15. mája - Vrchný súd v Prahe začal študovať spis dotačnej kauzy Čapí hnízdo po tom, ako sa proti rozhodnutiu Mestského súdu odvolal štátny zástupca, ktorý navrhol rozsudok zrušiť.

14. septembra - Vrchný súd v Prahe zrušil prvostupňový rozsudok Mestského súdu v Prahe, ktorý oslobodil Babiša a Nagyovú v kauze FČH. Prípad sa vrátil na Mestský súd.



2024



14. februára - Mestský súd v Prahe začal opäť pojednávať prípad údajného dotačného podvodu v kauze Čapí hnízdo, v ktorej je obžalovaný český expremiér a predseda hnutia ANO Babiš a bývalá manažérka holdingu Agrofert Nagyová.