Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V kauze Rath pokračujú právne ťahanice, exhajtman podal sťažnosť

David Rath Foto: internet

Ústavný súd ČR ústami hovorkyne Miroslavy Sedláčkovej potvrdil, že Rathovu novú ústavnú sťažnosť dostal vo štvrtok 21. septembra.

Praha 23. septembra (TASR) - Ústavnú sťažnosť v súvislosti s júnovým rozsudkom Najvyššieho súdu ČR, ktorý vyhovel sťažnosti ministra spravodlivosti ČR Roberta Pelikána a rozhodol ú zákonnosti odpočúvaní v prípade Rath, podal bývalý hajtman Stredočeského kraja David Rath, ktorého za prijímanie úplatkov česká justícia v júli 2015 neprávoplatne odsúdila na 8,5 roka väzenia.

Informoval o tom dnes internetový server iRozhlas.cz.

Odvolací senát Vrchného súdu v Prahe však vlani spomínaný rozsudok zrušil práve pre použité odpočúvania. Podľa jeho názoru boli zásadné dôkazy obžaloby získané nezákonným spôsobom a v hlavnom konaní ich preto nemožno použiť.

Proti tomu podal úspešne sťažnosť minister spravodlivosti Robert Pelikán. Podľa júnového rozhodnutia českého najvyššieho súdu Vrchný súd porušil zákon v prospech obžalovaných, keď zrušil verdikt v procese s 11 obžalovanými na čele s Rathom s odvolaním sa na neprípustnosť odpočúvaní.

Jeden z právnych zástupcov exhajtmana Adam Černý uviedol, že sa Rathova sťažnosť týka práve ministrovho kroku, ktorým zasiahol do živého prípadu. (Sťažnosť) smeruje proti rozsudku Najvyššieho súdu ČR (NS ČR), ktorý rozhodol na základe sťažnosti pre porušenie zákona podanej ministrom spravodlivosti ČR Pelikánom. Rozhodnutie NS ČR predstavuje porušenie ústavných práv Davida Ratha, minimálne práva na spravodlivý proces, domnieva sa Černý.

Ústavný súd ČR ústami hovorkyne Miroslavy Sedláčkovej potvrdil, že Rathovu novú ústavnú sťažnosť dostal vo štvrtok 21. septembra.