Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kulhánek má dostatok podpisov poslancov, môže kandidovať na prezidenta

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prezident by podľa Kulhánka nemal vystupovať tak hrubo ako Miloš Zeman. Čo s ním však má spoločné, je kritický postoj voči ekonomickým sankciám Európskej únie proti Rusku.

Praha 18. októbra (TASR) - Bývalý šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek získal 23 podpisov poslancov zo šiestich strán a môže teda kandidovať za prezidenta Českej republiky. Kandiduje s podporou malej pravicovej Občianskej demokratickej aliancie (ODA).

"Je pre mňa veľkou cťou, že sa môžem uchádzať o úrad prezidenta," povedal na dnešnej tlačovej konferencii.

Kulhánek zatiaľ zohnal aj 35.000 podpisov občanov, ktoré však vzhľadom na dostatočnú podporu členov Poslaneckej snemovne pre účasť vo voľbe nepotrebuje.

V rozhovore pre internetový server iDNES.cz sa vyslovil za prijatie eura a proti referendu. Prezident by podľa Kulhánka nemal vystupovať tak hrubo ako Miloš Zeman. Čo s ním však má spoločné, je kritický postoj voči ekonomickým sankciám Európskej únie proti Rusku.

Kulhánek, ktorý štyri roky šéfoval aj Českému zväzu ľadového hokeja, chce, aby ČR hrala v rámci Európskej únie oveľa výraznejšiu úlohu, ako hrá v súčasnosti. Okrem toho by chcel dosiahnuť stav, keď pre zahraničných štátnikov bude cťou prijať českého prezidenta a nebude sa treba vnucovať.

Zoznam kandidátov na Pražský hrad sa tak pomaly rozširuje. Podpisy viac než 50.000 občanov pre kandidatúru získali doterajší prezident Miloš Zeman i niektorí jeho vyzývatelia - bývalý šéf Akadémie vied Jiří Drahoš a textár Michal Horáček.

Na podpisy od poslancov sa spolieha prezident Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu Jiří Hynek z pravicovej strany Realisti a na podpisy od senátorov Pavel Fischer, bývalý spolupracovník exprezidenta Václava Havla. Potrebné podpisy senátorov má aj podpredseda Senátu za ODS Jaroslav Kubera, ale ten sa o svojej kandidatúre definitívne ešte len rozhodne.

Voľba prezidenta ČR sa uskutoční 12. a 13. januára 2018, prípadné druhé kolo pripadá na 26. a 27. januára 2018. Kandidátne listiny sa môžu podávať najneskôr do 7. novembra 2017.