Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ČR: Macedónsky prezident ostro kritizoval EK za nulovú pomoc

Macedónsky prezident Gjorgje Ivanov Foto: TASR/AP Photo

Informáciu priniesol internetový server Novinky.cz s tým, že sa tak stalo pri stretnutí s českým premiérom, a to s odvolaním sa na štátneho tajomníka pre európske záležitosti ČR Tomáša Prouzu.

Praha 15. februára (TASR) - Za nulovú označil dnes v Prahe pomoc Európskej komisie Macedónsku sužovanému migračnou krízou najvyšší predstaviteľ tejto balkánskej krajiny, prezident Gjorgje Ivanov.



Informáciu priniesol internetový server Novinky.cz s tým, že sa tak stalo pri stretnutí s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom, a to s odvolaním sa na štátneho tajomníka pre európske záležitosti ČR Tomáša Prouzu.

Krajiny V4 preto podľa jeho slov spoločne s Rakúskom a Slovinskom ponúkajú Macedónsku priamu pomoc.

Na dnešnom summite krajín Vyšehradskej štvorky sa zúčastnili predsedovia slovenskej, českej, poľskej, maďarskej a bulharskej vlády: Robert Fico, Bohuslav Sobotka, Beata Szydlová, Viktor Orbán, Bojko Borisov, ale aj macedónsky prezident Gjorgje Ivanov. Hlavným ťažiskom schôdzky malo byť zosúladenie stanovísk účastníckych krajín pred blížiacim sa summitom únie, ako aj spomienka na vznik V4 pred štvrťstoročím.

Pozvanie hostí zo Sofie a Skopje súvisí s možnosťou, že by sa macedónsko-grécka a bulharsko-grécka štátna hranica mohli stáť záložným riešením v prípade, že sa Grécku ani naďalej nebude dariť kontrolovať prúd migrantov smerujúcich predovšetkým cez tieto dve krajiny ďalej do Európy.