Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Meno nástupcu Jana Mládka vo vláde by mohlo byť známe vo štvrtok

Minister Jan Mládek. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predseda českej vlády sa práve v tento deň stretne s prezidentom Milošom Zemanom a predloží mu návrh na obsadenie tejto ministerskej funkcie.

Praha 20. marca (TASR) - Meno kandidáta, ktorého český premiér Bohuslav Sobotka vybral za nástupcu odvolaného ministra obchodu a priemyslu Jana Mládka, by malo byť známe vo štvrtok. Predseda českej vlády sa práve v tento deň stretne s prezidentom Milošom Zemanom a predloží mu návrh na obsadenie tejto funkcie, informoval dnes prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí hovorca vlády ČR Martin Ayrer.

Predmetný rezort vedie dočasne práve premiér Bohuslav Sobotka.

Pred Sobotkovou minulotýždňovou dovolenkou sa špekulovalo o Mládkovom nástupcovi najskôr predovšetkým v súvislosti so štátnym tajomníkom pre európske záležitosti Tomášom Prouzom. Po kritike z Pražského hradu však Prouza napokon odchádza už na konci marca zo štátnej správy.

Nedávno sa v úvahách vynorilo meno poslanca ČSSD Milana Urbana, ktorý spomínané ministerstvo už v minulosti riadil, vyplýva z informácií internetového servera Novinky.cz.

Medzi možnými kandidátmi sa však spomínajú aj bývalý predseda Akadémie vied ČR Jiří Drahoš, námestník ministra obchodu a priemyslu Jiří Havlíček a predseda Správy štátnych hmotných rezerv Pavel Švagr.