Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Minister vnútra ČR poprel informácie, že Salman Abedi bol aj v Prahe

Český minister vnútra Milan Chovanec, archívna snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Nemecký denník Der Tagesspiegel v stredu informoval, že Abedi pred odletom do Manchestru pricestoval do Nemecka z Líbye, pričom sa zastavil v Prahe.

Praha 25. mája (TASR) - Český minister vnútra Milan Chovanec dnes uviedol, že jeho rezort od zahraničných partnerov pozná trasu údajného samovražedného atentátnika Salmana Abediho, ktorú médiá spomínajú v súvislosti s pondelňajším samovražedným útokom v Manchestri.

"Môžem potvrdiť, že informácia, že by táto osoba letela cez Prahu, nie je pravdivá. Apelujem na všetkých novinárov, aby zverejňovali len odzdrojované informácie a nepodieľali sa špekuláciami na vytváraní paniky," napísal Chovanec dnes na Twitteri.

Nemecký denník Der Tagesspiegel v stredu informoval, že Abedi pred odletom do Manchestru pricestoval do Nemecka z Líbye, pričom sa zastavil v Prahe.

Salman Abedi, ako potvrdila polícia v nemeckom Düsseldorfe, štyri dni pred teroristickým útokom v Manchestri využil letisko v hlavnom meste spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko iba na tranzit a prestup na linku do Manchestra. V Düsseldorfe sa zdržiaval len krátky čas v tranzitnej zóne, uviedol na svojej stránke týždenník Die Zeit.

Druhý program nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF získal informáciu, podľa ktorej Abedi pricestoval do Düsseldorfu z Turecka, a nie, ako uviedol v stredu Der Tagesspiegel, z Prahy.

Podľa poznatkov tajných služieb sa predpokladaný atentátnik zdržiaval pravdepodobne aj v občianskou vojnou zmietanej Sýrii, v ktorej sú aktívni džihádisti z tzv. Islamského štátu.

Pondelkový bombový útok v Manchestri si vyžiadal 22 mŕtvych a desiatky zranených, pričom stav viacerých z nich je kritický.