Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Jan Lipavský sa stretol so zástupcami tibetskej exilovej vlády

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, archívna snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Tibetská exilová vláda sídli v severoindickom meste Dharamsála. Samotný Tibet od násilnej anexie v 50. rokoch minulého storočia okupuje Čína.

Naí Dillí/Praha 28. februára (TASR) - Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský sa v utorok v Indii stretol so zástupcami tibetskej exilovej vlády. Tí ocenili najmä podporu ČR v otázke dodržiavania ľudských práv a autonómie Tibeťanov v rámci Číny. TASR správu prevzala z portálu Novinky.cz.

"V rámci mojej návštevy Indie som sa opäť rád stretol so zástupcami Tibeťanov v exile. Priateľstvo medzi Václavom Havlom a dalajlámom stále pretrváva," napísal Lipavský na Twitteri, čím odkazoval na priateľské vzťahy, ktoré udržiavali bývalý český prezident Václav Havel a súčasný 14. tibetský dalajláma, vlastným menom Tändzin Gjamccho.

Lipavský sa v Indii stretol so svojou tibetskou rezortnou kolegyňou Norzin Dolmaovou, novým vedúcim dalajlámovej kancelárie v Naí Dillí Lobsangom Šastrim a tiež s dalajlámovým tajomníkom Dhundupom Gjalpom.

"Rokovanie so zástupcami tibetskej exilovej vlády prebehlo v príjemnej a priateľskej atmosfére. (Tibeťania) oceňujú, akým spôsobom česká spoločnosť podporuje otázku ľudských práv v Tibete a tiež otázku tibetskej autonómie v rámci Číny,"
vyhlásil Lipavský. Ľudskoprávna situácia v Tibete totiž podľa neho nie je vôbec jednoduchá, keďže Čína tam "uplatňuje rovnakú politiku ako v Sin-ťiangu (regióne ujgurskej menšiny) a vykonáva tam tvrdé počínšťovanie".

Stretnutie Lipavského s tibetskou vládou sa pravdepodobne nebude páčiť Číne, ktorá kriticky reaguje i na kontakty českých predstaviteľov so zástupcami Taiwanu, upozorňuje server Novinky.cz. Podľa českého ministra zahraničných vecí však "na takomto stretnutí nie je nič zlé".

Tibetská exilová vláda sídli v severoindickom meste Dharamsála. Samotný Tibet od násilnej anexie v 50. rokoch minulého storočia okupuje Čína.