Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Na budovu sídla KSČM premietali v noci portrét Milady Horákovej

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Projekcia sa konala v čase, keď Horáková písala posledný list a keď bola pred 70 rokmi brutálnym spôsobom obesená.

Praha 27. júna (TASR) - Na budove sídla KSČM na Ulici politických väzňov v Prahe premietali od sobotnej polnoci až do ranných hodín portrét komunistami popravenej političky Milady Horákovej. Informuje o tom spravodajský server iDNES.cz.

Čas tejto projekcie - pripomienky zločinov bývalého režimu - nebol vybraný náhodne. Projekcia sa konala v čase, keď Horáková písala posledný list a keď bola pred 70 rokmi brutálnym spôsobom obesená.

Chceli sme "touto pokojnou pietnou akciou pripomenúť, čoho sa dopúšťali komunisti v priebehu minulého režimu a zároveň tak osviežiť pamäť nášho národa, aby sme na tieto skutočnosti nezabúdali," vysvetlil podľa iDNES.cz autor myšlienky Jaroslav Kysilko, ktorý akciu zároveň aj financoval.

Krátko po polnoci sledovalo pripomienku justičnej vraždy Milady Horákovej niekoľko desiatok ľudí. Reportér iDNES.cz z miesta hlásil, že sa len vždy na chvíľu zastavili a potom zase išli ďalej.

Zhodovali sa vraj však na tom, že išlo o dôstojnú a decentnú pripomienku jej pamiatky. Aby bolo projekciu dobre vidieť, zhasla svetlá asi polovica ulice.

Organizátori zdôraznili, že ich čin nezorganizovala ani nefinancovala žiadna z politických strán, poznamenáva spravodajský server.

Miladu Horákovú popravili pred 70 rokmi za falošné obvinenie z velezrady. Jej súdny proces bol súčasťou takzvaných monsterprocesov, ktoré komunisti v 50. rokoch 20. storočia viedli proti odporcom režimu. Horáková bola jedinou ženou odsúdenou na trest smrti.