Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Na Vojenskej akadémii vo Vyškove vybuchli granáty, hlásia aj mŕtveho

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Hovorca ministerstva obrany Jan Pejšek uviedol, že rezort nepredpokladá, že by išlo o útok alebo o úmyselný trestný čin.

Vyškov 19. septembra (TASR) - V areáli českej Vojenskej akadémie vo Vyškove explodovali dnes granáty. Podľa informácií Vyškovského denníka jeden človek zahynul a minimálne dvaja utrpeli zranenia.

"Na mieste vybuchlo niekoľko granátov. Všetkých nás evakuovali. Jeden vojak je mŕtvy, nemal šancu prežiť. Výbuch bol veľmi silný," uviedla jedna z príslušníčok vojenskej posádky.

Ministerstvo obrany incident potvrdilo. "K výbuchu naozaj došlo, ale zatiaľ nemám k prípadu bližšie informácie," povedal vedúci komunikačného odboru ministerstva obrany Jan Pejšek.

Stropnický: Vo Vyškove došlo k nešťastnej udalosti, ktorú treba prešetriť


Za nešťastnú udalosť, ktorú treba dôkladne prešetriť, označil český minister obrany Martin Stropnický dnešnú explóziu granátov v areáli Vojenskej akadémie vo Vyškove. Rezort obrany v Prahe potvrdil, že výbuch si vyžiadal jednu obeť, ďalší človek utrpel vážne zranenia. V oboch prípadoch išlo o príslušníkov vojenskej polície.

Práve vojenská polícia využívala administratívnu budovu, v pivničných priestoroch ktorej došlo k silnej explózii. V objekte ale sklad granátov, ani sklad iných zbraní podľa rezortu obrany nie je. Podľa dostupných mediálnych zdrojov tam granáty, pokiaľ by boli naozaj za výbuchom, nemali čo robiť.

Hovorca ministerstva obrany Jan Pejšek uviedol, že rezort nepredpokladá, že by išlo o útok alebo o úmyselný trestný čin.

Konkrétnu príčinu objasní až vyšetrovanie.

Vojenská polícia podľa informácií denníka Právo a internetového servera Novinky.cz rozšírila uzavretú oblasť v okolí miesta výbuchu na prístupovej komunikácii a každú osobu, ktorá ju opúšťa, dôkladne kontroluje.