Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Najvyšší žalobca poukazuje na zlú situáciu v českej polícii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Viac ako 50-stranový dokument, o ktorom dnes informoval internetový server Novinky.cz, zverejnil autor minulý týždeň prostredníctvom internetu.

Praha 6. júla (TASR) - Česká polícia je v zlom stave. Zločin už prerástol do vysokých miest policajného zboru a to ochromuje boj proti nemu. Vyplýva to z výročnej správy najvyššieho štátneho zástupcu ČR Pavla Zemana s odvolaním sa na informácie Vrchného štátneho zastupiteľstva v Olomouci.

Viac ako 50-stranový dokument, o ktorom dnes informoval internetový server Novinky.cz, zverejnil autor minulý týždeň prostredníctvom internetu.

V príslušnej časti správy sa konštatuje, že "Vrchné štátne zastupiteľstvo v Olomouci poukazuje na prípady podozrenia z trestnej činnosti policajtov (úniky z trestných spisov, ovplyvňovanie trestných konaní, organizovaná trestná činnosť spočívajúca v obchodovaní s informáciami o trestných kauzách)".

Tieto trestné veci sú veľmi závažné, a to i s prihliadnutím na to, že rad prípadov naznačuje zlý stav Polície ČR a "rozsiahle prerastanie zločinu či klientelistických väzieb do štruktúr Polície ČR (prípadne i Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov-GIBS) i do vysokých pozícií, kde sa koncentrujú dôverné a citlivé informácie o trestných kauzách, čo fakticky znemožňuje úspešný a účinný boj so zločinom," cituje server zo správy.

Žiadny konkrétny prípad sa v správe neuvádza, server však píše, že možno usudzovať, že štátni zástupcovia z Olomouca narážajú na prípad Vidkun. V tejto kauze čelia od jesene 2015 stíhaniu Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) bývalý námestník policajného riaditeľa v Olomouci Karel Kadlec, vtedajší šéf odboru hospodárskej kriminálky Radek Petrůj, vplyvný olomoucký podnikateľ Ivan Kyselý a olomoucký hajtman Jiří Rozbořil.

Prípad, v ktorom jestvuje podozrenie z vynášania informácií za úplatu a ovplyvňovania niektorých káuz, skúmala GIBS už pred štyrmi rokmi, avšak napokon ho odložila. Jej niekdajší šéf Ivan Bílek v reakcii na kritiku odstúpil.

Kauza Vidkun sa opäť začala spomínať v súvislosti s tak kontroverzne vnímanou reorganizáciou českej polície, v dôsledku ktorej odišiel z radov polície dlhoročný šéf ÚOOZ Robert Šlachta i viacerí jeho spolupracovníci.