Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Novým ministrom školstva ČR je Stanislav Štech

Ilustračné foto. Foto: TASR/Daniel Veselský

Štech, ktorý pôsobil už v tíme poradcov premiéra Bohuslava Sobotku pre oblasť sociálnych vecí, vedy, výskumu, školstva, zdravotníctva a rovnakých príležitostí, je aj profesorom Karlovej univerzity.

Praha 21. júna (TASR) - Český rezident Miloš Zeman vymenoval dnes za ministra školstva Stanislava Štecha, ktorý v tejto funkcii nahradil odstúpivšiu ministerku Kateřinu Valachovú. Informovala o tom dnes spravodajská televízia ČT24.

Štech, ktorý pôsobil už predtým v tíme poradcov premiéra Bohuslava Sobotku pre oblasť sociálnych vecí, vedy, výskumu, školstva, zdravotníctva a rovnakých príležitostí, je aj profesorom Karlovej univerzity. Ako o možnom nástupcovi ministra školstva sa o ňom hovorilo už pri odchode Marcela Chládka z čela rezortu v roku 2015, keď sa napokon stal Valachovej námestníkom.

Kateřina Valachová oznámila demisiu na sklonku mája v súvislosti s dotačnou aférou okolo športu, v ktorej je jej niekdajšia námestníčka a priateľka Simona Kratochvílová podozrivá z dohovárania sa na rozdeľovaní dotácií s vtedajším šéfom českého futbalu Miroslavom Peltom.

Prezident ČR Miloš Zeman jej rezignáciu okamžite neakceptoval a poskytol jej čas do 10. júna, aby svoje rozhodnutie zvážila.