Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

ČR: Novým predsedom strany TOP 09 sa stal Jiří Pospíšil

Na archívnej snímke Jiří Pospíšil (druhý zľava). Foto: TASR/AP

Vo funkcii predsedu Pospíšil nahradil Miroslava Kalouska, ktorý svoj úmysel neobhajovať tento post oznámil krátko po nedávnych voľbách.

Praha 26. novembra (TASR) - Delegáti víkendového snemu českej opozičnej strany TOP 09 zvolili v nedeľu za jej nového šéfa europoslanca a bývalého podpredsedu ODS Jiřího Pospíšila. Získal 147 zo 177 odovzdaných hlasov, informoval portál iDNES.cz.

Pospíšil nemal až do poslednej chvíle protikandidáta. Nakoniec proti nemu kandidoval podnikateľ Pavol Nemec, inak člen zastupiteľstva mesta Plumlov v okrese Prostějov, ktorý dostal hlasy 13 delegátov a svoj prejav začal slovami "záchranca je tu".

Vo funkcii predsedu Pospíšil nahradil Miroslava Kalouska, ktorý svoj úmysel neobhajovať tento post oznámil krátko po nedávnych voľbách.

"Nie som niekto, kto odišiel do Bruselu a nezaujíma sa o české politické dianie," povedal Pospíšil v prejave pred voľbou predsedu. TOP 09 je podľa neho jedinečná, pretože ide o jedinú nepopulistickú a jednoznačne proeurópsku stranu v ČR.

Pospíšil chce brániť referendu o vystúpení ČR z Európskej únie. Tí, čo sa o takéto referendum usilujú, sa podľa neho snažia dostať Českú republiku do područia putinovského Ruska.

TOP 09 je podľa Pospíšila na križovatke - môže sa vydať cestou uspokojenia, alebo upadnúť do depresie. Výsledok volieb, v ktorých strana získala 5,3 percenta hlasov a len tesne sa dostala do Poslaneckej snemovne, by mala brať ako šancu premýšľať o tom, ako znovu osloví voliča.

Prvým cieľom TOP 09 musia byť komunálne voľby v budúcom roku. Strana musí urobiť všetko pre to, aby vyhrala komunálne voľby v Prahe, povedal Pospíšil. Stredopravé strany by mali tvárou v tvár populistom a oligarchovi Andrejovi Babišovi zabudnúť na animozity, preto Pospíšil vyzval na spoločnú kandidátku TOP 09, ľudovcov a Starostov a nezávislých (STAN) už v najbližších voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2019.

TOP09 si na sneme ešte zvolí päť podpredsedov a ďalších funkcionárov 30-členného výkonného výboru.