Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

O troch zranených Rusov z českej Čáslavi sa postarala už ruská strana

Foto: elhangardetj.blogspot.com/

Ochranu vzdušného priestoru nad Českom, ktorú po uzavretí letiska v Čáslavi v súvislosti s haváriou ruského armádneho lietadla dočasne zabezpečovali slovenské stíhačky, už prevzala česká strana.

Praha 25. mája (TASR) - Traja z pätice zranených ruských vojakov, ktorých hospitalizovali po havárii ruského armádneho stroja typu AN-30 v Čáslavi v nemocnici v Kolíne, opustili ešte vo štvrtok toto zdravotnícke zariadenie.

Ďalšiu starostlivosť im zabezpečila ruská ambasáda. Informovali o tom české elektronické médiá.

Po prevoze zranených z dejiska nešťastia do nemocníc nepatrila táto trojica medzi najvážnejšie zranených. Kolínska nemocnica však ich zranenia, ani aktuálny zdravotný stav pri prepúšťaní nešpecifikovala.

Ostávajúci traja zranení, dvaja Rusi a jediný Čech, utrpeli vážnejšie zranenia a prepravili ich na špecializované pracovisko Vinohradskej nemocnice v Prahe. Tamojšie zdravotnícke zdroje informovali, že sú v stabilizovanom stave a mimo ohrozenia života.

Ruské lietadlo s 23 osobami, 14 Rusmi a 9 Čechmi, na palube bolo v ČR v rámci monitorovacieho programu Open Skies.


Vzdušný priestor chránia opäť české stíhačky, letisko v Čáslavi v prevádzke

Ochranu vzdušného priestoru nad ČR, ktorú po uzavretí letiska v Čáslavi v súvislosti s haváriou ruského armádneho lietadla dočasne zabezpečovali slovenské stíhačky, už prevzala česká strana. Vojenské letisko v Čáslavi je totiž medzičasom v prevádzke a tak vo vzdušnom priestore ČR môžu patrolovať stíhačky českého letectva typu JAS-39 Gripen.

Od štvrtkového večera sú v ČR aj ruskí vyšetrovatelia, ktorí neodkladne začali s prácou na mieste nehody.

Dnes predpoludním si experti oboch krajín prehliadli dráhu letiska v Čáslavi, ako aj vrak havarovaného stroja. Následne mohli technici dráhu upratať a obnoviť prevádzku letiska v Čáslavi, ktoré je domovskou základňou gripenov.

Ako uviedla hovorkyňa českého generálneho štábu Jana Růžičková, predpokladá sa, že ešte v priebehu dneška prevezú havarovaný stroj do priestorov leteckej základne, kde zostane až dovtedy, kým ho ruská strana neprepraví na svoje územie.

O príčinách nehody, ktoré sú ešte predmetom vyšetrovania, koluje viacero hypotéz, vyšetrovanie však nie je ešte ukončené. Pôvodne sa hovorilo o nevysunutí podvozku, medzičasom sa však z ruských zdrojov objavili úvahy o tajnom teste nepovolenej techniky na palube, kým z českých o možnom silnom poryve vetra, ktorý strhol stroj.