Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Obavy ČR z USA pod Trumpovým vedením sa už upokojujú, tvrdí Zaorálek

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek. Foto: TASR

Donald Trump má za sebou už 100 dní vo funkcii. Podľa ministra zahraničných vecí ČR Zaorálka dáva jeho nová politika určitú šancu, aj keď "mal človek obavy", či to nebol len sen.

Praha/Washington 29. apríla (TASR) - Krátko po nástupe Donalda Trumpa do funkcie prezidenta USA vyhlásil šéf Európskej rady Donald Tusk, že okrem islamského terorizmu, Ruska a Číny predstavuje hrozbu pre Európu aj Trump. Po sto dňoch Trumpovej vlády sa však podľa českého ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) situácia upokojila "Takéto čiernobiele úsudky by už dnes vari nikto nevyriekol," uviedol Zaorálek v rozhovore pre Českú televíziu (ČT).

"Donald Trump je človek, ktorý prišiel do politiky bez veľkých politických skúseností. Bolo zrejmé, že najdôležitejšie bude, ako sa v tom začne orientovať, až politiku bude robiť. Kým sa obklopí, komu dopraje hlas a ako bude politiku nakoniec robiť," podotkol Zaorálek v piatok pre ČT.

Donald Trump má teraz za sebou už 100 dní vo funkcii. Podľa ministra Zaorálka dáva jeho nová politika určitú šancu, aj keď "mal človek obavy", či to nebol len sen. "Všetci (vtedy) cítili, že by prospelo, keby sme rozvrhli situáciu ináč, pretože Západ nebol v dobrej pozícii. Teraz (po sto dňoch) šancu vidím," nechal sa pre Českú televíziu počuť šéf českej diplomacie.