Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Objavila sa nová nahrávka, na ktorej Babiš hovorí, že financoval ODS

Andrej Babiš. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa iROZHLAS.cz ide o doslovný prepis časti záznamu rozhovoru medzi Andrejom Babišom a dvoma pražskými podnikateľmi, ktorým Babiš vysvetľuje svoje dôvody na vstup do politiky.

Praha 23. augusta (TASR) - Nová tajná nahrávka z roku 2012 naznačuje, s akou motiváciou išiel predseda hnutia ANO a bývalý český minister financií Andrej Babiš do politiky. Babiš sa na nej okrem iného priznáva že v minulosti poskytol finančné prostriedky Občianskodemokratickej strane (ODS), uviedla dnes stránka iROZHLAS.cz.

"Sobotka vyhrá voľby, zvýši dane a my pôjdeme do hajz... Môžu vari (premiér Bohuslav) Sobotka s (juhomoravským hajtmanom Michalom) Haškom viesť túto krajinu? Čo ja robím? Ja som proti sociálnej demokracii. Odeeska, odeeska, odeeska, dnes (vtedajší premiér Petr) Nečas chodí a žiada o peniaze, ale my sme si spočítali, koľko sme tam dali peňazí a koľko sme dostali," hovorí Babiš.

Podľa iROZHLAS.cz ide o doslovný prepis časti záznamu rozhovoru medzi Andrejom Babišom a dvoma pražskými podnikateľmi, ktorým Babiš vysvetľuje svoje dôvody na vstup do politiky. Rozhovor údajne nahral v roku 2012 na svoj mobilný telefón jeden z podnikateľov.

"Áno, na tej schôdzke som bol. Stretli sme sa dokonca dvakrát," uviedol pre iROZHLAS.cz jeden z podnikateľov Filip Rajchart, ktorý potvrdil autentickosť nahrávky, avšak zároveň dodal, že jej autorom nie je on, ale jeho kolega, ktorý je momentálne nezvestný. Podľa Rajcharta zmizol z ČR pred niekoľkými rokmi a zdržiava sa na neznámom mieste.

Andrej Babiš sa dnes podľa iROZHLAS.cz k svojim slovám neprihlásil. "Nebudem nič komentovať, s dnešnou technikou je možné čokoľvek," napísal v krátkej textovej správe. Podrobnejšie sa k záznamu vyjadriť nechcel napriek tomu, že ho iROZHLAS.cz konfrontoval s presným obsahom nahrávky.