Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

ČR očakáva orkán Xanthos, okrem vetra prináša nezvykle vysoké teploty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Utorňajšie ráno bude v ČR mimoriadne teplé, teploty zostanú v rozmedzí 3-7 stupňov Celzia, na Morave v Sliezsku bude dokonca 8-12 stupňov.

Praha 11. decembra (TASR) - Do Čiech sa blíži orkán Xanthos, ktorý zo sebou okrem poriadneho vetra prinesie začiatkom tohto týždňa aj nezvykle vysoké teploty. Tie sa očakávajú najmä na Morave a v Sliezsku. Od stredy sa však opäť výrazne ochladí. S odvolaním sa na Dagmar Honsovú zo spoločnosti Meteopress o tom v pondelok informoval spravodajský server Novinky.cz.

Pondelňajšie oteplenie bude výrazné, pričom teploty by sa mali napríklad v Prahe vyšplhať až na deväť stupňov Celzia. V pondelok bude podľa Honsovej celkovo zamračené až oblačné počasie, avšak väčšinou bez zrážok, čo ocenia hlavne na horách, kde by pri súčasných vysokých teplotách zmokli.

Popoludňajšie teplotné maximá budú takmer jarné, pričom na Morave a v Sliezsku sa vyšplhajú až na 9-13 stupňov Celzia. Na západe krajiny bude o niečo chladnejšie, pričom v Karlovarskom a Plzenskom kraji by mali teplotné maximá dosahovať 8-9 stupňov Celzia.

V priebehu pondelka však bude silnieť vietor, a to hlavne na Morave. Tam popoludní dosiahne v nárazoch okolo 70-90 kilometrov za hodinu, pričom na horách bude mať až silu víchrice s nárazmi okolo 110 kilometrov za hodinu.

V noci na utorok sa víchrica na Morave presunie i do nížin, kde bude v nárazoch dosahovať 110 kilometrov za hodinu, pričom cez horské oblasti Beskýd a okresu Jeseník sa preženie orkán, ktorý od meteorológov dostal meno Xanthos. Rýchlosť vetra bude dosahovať až 145 kilometrov za hodinu.

Utorňajšie ráno bude v ČR mimoriadne teplé, teploty zostanú v rozmedzí 3-7 stupňov Celzia, na Morave v Sliezsku bude dokonca 8-12 stupňov. Teploty budú kulminovať okolo poludnia, potom začne počasie ovplyvňovať prichádzajúci studený front a výrazne sa ochladí. Studený front prinesie aj občasný dážď, pričom na horách začne postupne snežiť.