Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Okamura aj komunista Filip sú vo vedení snemovne, šéf ODS Fiala nie

Na archívnej snímke Tomio Okamura. Foto: TASR/Michal Svítok

Praha 24. novembra (TASR) - Za podpredsedov českej Poslaneckej snemovne boli v piatok zvolení Jan Hamáček z ČSSD, líder komunistov Vojtěch Filip, poslanec Pirátov Vojtěch Pikal a šéf hnutia SPD Tomio Okamura. Piaty kandidát, predseda ODS Petr Fiala, neuspel v hlasovaní ani na dvakrát. Vďaka spolupráci hnutia ANO, SPD a KSČM, ktorá začala byť viditeľná v minulých dňoch, bolo dopredu isté zvolenie Okamuru a Filipa. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Podpredsedov si zvolili poslanci počas ustanovujúcej schôdze dolnej komory parlamentu, ktorá vznikla po októbrových voľbách v ČR.

Najviac hlasov v tajnej voľbe podpredsedov dostal doterajší šéf snemovne Hamáček (143), ďalej Filip (121), Okamura (102), Pikal (tiež 102) a Fiala získal iba 83. V druhom kole dostal viac, 84 hlasov, čo však nestačilo. Jedného podpredsedu bude teda snemovňa voliť znovu na budúci týždeň.

"Je to demonštrácia sily. Nepobozkali sme prsteň, tak sme tú funkciu nedostali," zhodnotil výsledok hlasovania šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Na mysli mal mafiu, v ktorej sa bozkáva prsteň bossa.

ODS ako druhá najsilnejšia strana v snemovni teda nedostala kreslo podpredsedu a túto skutočnosť kritizovali aj šéf strany TOP 09 Miroslav Kalousek a šéf Pirátov Ivan Bartoš.

Predseda poslancov hnutia ANO Jaroslav Faltýnek povedal, že bude presviedčať poslancov ANO, aby šéfa ODS podporili v ďalšej voľbe. I keď je voľba tajná, počet kresiel jednotlivých strán naznačuje, že za Petra Fialu nehlasovala trojica zoskupenia ANO, SPD, KSČM, ktorá má spolu 115 kresiel. Fiala sa hlasmi len priblížil k "maximálnemu stropu", čo je 85 poslancov od šiestich ostatných strán a hnutí v snemovni.

Stopätnásť poslancov ANO, SPD a komunistov tento týždeň už skôr presadilo do čela mandátového a imunitného výboru Stanislava Grospiča z KSČM a potom tieto strany aj za pomoci Pirátov zvolili za šéfa snemovne Radka Vondráčka z ANO.

Po ustanovujúcej schôdzi môže podať vláda Bohuslava Sobotku demisiu a prezident Miloš Zeman môže vymenovať premiéra. Zeman oznámil, že to chce urobiť 6. decembra a dať tak Andrejovi Babišovi, víťazovi volieb, šancu zostaviť menšinovú vládu. Šéf Ano však zatiaľ pre ňu nemá v snemovni vyrokovanú podporu ani toleranciu, pripomenul portál iDNES.cz.