Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Páchateľa vraždy v knižnici nedávno pustili z psychiatrickej liečebne

Ilustračné foto Foto: denik.cz

Primár psychiatrického zariadenia v Dobřanoch dal dnes výpoveď.

Praha/Plzeň 26. mája (TASR) - Medializácia informácií o februárovom prepustení muža, ktorý v pondelok spáchal v Plzenskom kraji vraždu, z psychiatrickej liečebne, mala za následok odchod primára psychiatrického zariadenia v Dobřanoch. Václava Faita udalosti z pondelka šokovali a dnes dal výpoveď, informovali české médiá.

Postup liečebne preverí špeciálny tím rezortu zdravotníctva, avizoval minister Svatopluk Němeček. Tím podľa hovorkyne ministerstva povedie jeden z Němečkových námestníkov David Kotris. Jeho členom bude aj predseda Psychiatrickej spoločnosti Českej lekárskej spoločnosti J.E. Purkyně Martin Hollý, renomovaný odborník, ktorý sa hlási k slovenskému pôvodu, aj keď už od polovice 90. rokov pôsobí v ČR.


Dvadsaťdeväťročný muž v pondelok ubodal v knižnici v obci Horní Bříza o dva roky mladšiu ženu. Útočník následne z miesta činu ušiel, avšak v krátkom čase ho zadržali pri železničnej stanici.

Obeť útoku volala do TV Nova, keď mala na krku nôž a oznámila, že ju zadržiava neznámy muž v knižnici. Útočník podľa televízie chcel, aby na miesto okamžite dorazil štáb. Reportérka krátko nato informovala políciu. Pravidelný návštevník knižnice, ktorý v nej využíval internet, sa krátko predtým s obeťou pohádal. V čase vraždy boli páchateľ a obeť jedinými osobami v knižnici, vyplynulo z informácií televízie.

Ten istý muž sa v januári tohto roka nedobrovoľne ocitol v psychiatrickej liečebni, pretože podľa svojej ambulantnej psychiatričky neustále hovoril o tom, že niekoho ubodá. Koncom februára ho však lekári z liečebne prepustili s tým, že jeho hrozby netreba brať vážne a za nimi sa skrýva iba snaha upozorniť na seba.

Po lekárskom vyšetrení umiestnili muža podozrivého z vraždy na uzavretom oddelení psychiatrickej liečebne v Dobřanoch.