Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Aj Česi v SR predpokladajú v parlamentných voľbách víťazstvo ľavice

Ilustračná snímka Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Predčasné voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR sa uskutočnia v piatok (25.10) a v sobotu (26.10).

Bratislava 25. októbra (TASR) - Predstavitelia českých spolkov na Slovensku favorizujú v predčasných voľbách do Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky ľavicové strany, najmä ČSSD. Priznávajú tiež, že veľký záujem u nich voľby nevzbudzujú.

Predseda Českého spolku v Trnave Jiří Vodrážka predpokladá, že najviac hlasov získa podľa očakávania ČSSD. "Ako sa to však prejaví po voľbách, to nedokážu odhadnúť ani tí najskúsenejší komentátori. Ja už vôbec nie," povedal Vodrážka. ČSSD bude mať navrch aj podľa predsedníčky Českého spolku vo Zvolene Blanky Maňkovskej. "Vždy síce favorizujem pravicu, ale tentoraz to asi vyhrajú sociálni demokrati," odhaduje Maňkovská.

Taký istý odhad má aj predsedníčka Slovensko-českého klubu v SR Helena Miškufová. Tá je tiež zvedavá, ako vo voľbách skončí nový politický subjekt ANO 2011 Andreja Babiša. "Na jednej strane môže byť voličom sympatické to, že Babiš nepotrebuje vstupovať do politiky, aby nahonobil majetok, ktorého má už dosť. Ale na druhej strane môže ľuďom prekážať, že má pod kontrolou médiá a tiež to, že strana pomerne často obmieňa program," povedala Miškufová. Pravici a najmä ODS žiadne šance nedáva. "Nemajú nič, čím by presvedčili, ani program, ani osobnosti," povedala Miškufová.

Predseda Českého spolku v Liptovskom Mikuláši Miroslav Nesrsta si netrúfol odhadnúť výsledky volieb. Domnieva sa však, že činnosť doterajších vlád v ČR nahráva preferenciám ľavicových strán. "Musím priznať, že celkovo sú voľby pre členov nášho spolku len okrajovou témou," uviedol pre TASR Nesrsta. Podpredseda Českého spolku v Bratislava Jiří Výborný pre TASR povedal, že ani on sa o predčasné parlamentné voľby veľmi nezaujíma a ani jeden politický subjekt vo voľbách nemá jeho jednoznačnú podporu. "Viem, komu by som hlas určite nedal, v tom zvyšku, priznám sa, ani nie som zorientovaný," uviedol.

Českí občania v SR môžu voliť v priestoroch Veľvyslanectva ČR v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí. Podľa informácií vedúcej konzulárneho úseku veľvyslanectva Viery Jarešovej, v zozname voličov je zapísaných 460 ľudí.

Predčasné voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR sa uskutočnia v piatok (25.10) a v sobotu (26.10). Rozpustenie predchádzajúceho zloženia Poslaneckej snemovne si odhlasovali sami poslanci tohto zastupiteľského zboru 20. augusta. Prezident ČR Miloš Zeman rozpustil snemovňu 28. augusta.