Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Česku dočasne zaradia HHC na zoznam návykových látok

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa stredajšieho vyjadrenia poslanca Toma Philippa muselo byť po požití týchto pochutín v ostatných týždňoch hospitalizovaných asi sto detí a mladých.

Praha 7. februára (TASR) - Psychoaktívna látka HHC dočasne pribudne na zoznam návykových látok v ČR. V stredu sa na tom zhodla česká vláda, uviedol minister zdravotníctva Vlastimil Válek. Podľa neho nie je možné čakať na schválenie novely, ktorá by mala predaj nových psychomodulačných látok regulovať, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Novelu nariadenia vlády, ktoré zoznam návykových látok obsahuje, chce Válek pripraviť na ďalšie rokovanie kabinetu. Politici sa témou začali viac zaoberať po tom, ako sa v médiách objavili správy o čoraz častejšej intoxikácii detí po konzumácii cukroviniek s HHC. Podľa stredajšieho vyjadrenia poslanca Toma Philippa muselo byť po požití týchto pochutín v ostatných týždňoch hospitalizovaných asi sto detí a mladých.

Polysyntetický kanabinol má porovnateľné účinky ako THC, ale na rozdiel od neho sa na HHC doteraz nevzťahovali žiadne normy. Výrobky s obsahom HHC boli voľne dostupné komukoľvek, deti si ich mohli kúpiť napríklad v automatoch. Pri intoxikácii touto látkou môže podľa lekárov dôjsť k poruchám vedomia, ktoré môžu trvať 24 – 48 hodín, výkyvom nálad, agresii či nevoľnostiam.

Rezort zdravotníctva jeho zaradenie na zoznam zakázaných látok navrhoval už vlani v lete. Pirátom sa však podarilo koaličných partnerov presvedčiť, aby látku nezakazovali.

Český národný koordinátor pre protidrogovú politiku Jindřich Vobořil koncom januára upozornil na kritickú situáciu. Predajcov a výrobcov vyzval, aby z trhu stiahli produkty s obsahom HHC vo forme cukríkov, sušienok či iných pochutín.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)