Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Počet nakazených prekročil v Česku 3000. Vyliečilo sa už 25 ľudí

Muž hladká psa, ktorý sa pozerá z okna v Prahe 24. marca 2020. Česko eviduje 1394 ľudí nakazených novým koronavírusom, počas utorka pribudlo viac ako 100 infikovaných. Foto: TASR/AP

Česká vláda v pondelok predĺžila do 11. apríla obmedzenie voľného pohybu, ktoré má brániť šíreniu koronavírusu.

Praha 31. marca (TASR) - V Českej republike aktuálne evidujú 3001 nakazených osôb novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2. Chorobe COVID, ktorú koronavírus spôsobuje, tam dosiaľ podľahlo 23 ľudí a ďalších 25 sa z nej vyliečilo. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok ráno zverejnilo české ministerstvo zdravotníctva, informuje spravodajský server iDNES.cz a dodáva, že sa tak zhruba naplnila týždeň stará prognóza českého Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS), podľa ktorej mali v ČR evidovať na konci marca približne 3000 prípadov.

Za pondelok v Česku pribudlo celkovo 184 infikovaných, sedem úmrtí a 14 vyliečených. Podľa českého ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha všetci, ktorí v uplynulých dňoch ochoreniu COVID-19 podľahli, trpeli aj ďalšími chorobami alebo boli vo vyššom veku.

Najvyšší počet - viac ako štvrtinu - infikovaných evidujú v rámci ČR v Prahe. České hlavné mesto má v rámci krajiny aj najväčší počet prípadov v prepočte na obyvateľa; na každých 100.000 obyvateľov tam pripadá zhruba 60 nakazených.

Za Prahou nasleduje Olomoucký a Karlovarský kraj. Najmenej infikovaných, naopak, evidujú v Juhočeskom a Juhomoravskom kraji, kde na 100.000 obyvateľov pripadá menej ako 15 prípadov nákazy.

Česká vláda v pondelok predĺžila do 11. apríla obmedzenie voľného pohybu, ktoré má brániť šíreniu koronavírusu. Do 11. apríla tiež predĺžila zákaz maloobchodného predaja a predaja služieb v prevádzkarniach. Prinajmenšom do tohto termínu v ČR zostanú zatvorené aj reštaurácie.