Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Poslanecká snemovňa odmietla riešiť slová prezidenta Zemana o novičku

Český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR - Marko Erd

Mimoriadny bod do rokovania navrhol šéf Občianskej demokratickej strany (ODS) Petr Fiala. Snemovňa mala podľa neho prijať uznesenie, že sa v Česku nervový plyn nevyrábal ani neskladoval.

Praha 22. mája (TASR) - Poslanci z hnutia ANO, hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) a Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) v utorok zablokovali, aby Poslanecká snemovňa prijala uznesenie, že v Českej republike sa nevyrábal jed novičok. Poslanci tak odmietli riešiť v pléne výroky prezidenta Miloša Zemana o tom, že sa v ČR novičok vyrábal a skladoval. Informovali o tom spravodajské servery iDNES.cz a Novinky.cz.

Mimoriadny bod do rokovania navrhol šéf Občianskej demokratickej strany (ODS) Petr Fiala. Snemovňa mala podľa neho prijať uznesenie, že sa v Česku nervový plyn nevyrábal ani neskladoval. Jeho základom sa podľa Fialu malo stať príslušné uznesenie zahraničného výboru.

Zemanove výroky chceli na pôde Snemovne riešiť okrem ODS aj Piráti, ľudovci, TOP 09 a hnutie Starostovia a nezávislí (STAN). Podľa komunistov však ide len o boj strán, ktoré sa cítia urazené, pretože nevyhral ich prezidentský kandidát.

Návrh komunistov vyradiť tento bod z programu schôdze podporili poslanci ANO a SPD. "Občania sú s odpoveďou pána prezidenta spokojní. Niektoré strany sa to snažia využiť, aby dehonestovali, alebo dokonca pohnali prezidenta k nejakej zodpovednosti," uviedol Leo Luzar (KSČM). Za zamietnutie prejednávania tohto bodu bolo na Luzarov návrh 109 zo 190 prítomných poslancov

Hlasovanie vyvolalo v snemovni vlnu kritiky. "Musím konštatovať, že od tých politických strán, ktoré hlasovali za vyradenie, to považujem za krajne neseriózne," uviedol šéf ODS Fiala. Podľa neho sa jasne ukázalo, že v snemovni stále funguje koalícia ANO, KSČM a SPD Tomia Okamuru, takže nechápe, o čom vlastne sociálni demokrati vo vnútrostraníckom referende hlasujú.

Referendum v rámci členskej základne ČSSD, ktoré by malo definitívne rozhodnúť o jej vstupe do vlády s hnutím ANO, sa začalo v pondelok 21. mája a trvať by malo do 14. júna.