Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Pražské Národné múzeum otvorilo expozíciu venovanú evolúcii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Zvieratá sú predstavené v ich prirodzenom prostredí, v pohybe.

Praha 3. septembra (TASR) - Národné múzeum v Prahe v piatok pre verejnosť otvorilo novú expozíciu venovanú evolúcii, ktorá zahŕňa približne 1500 exponátov vrátane modelov zvierat. Informovalo o tom múzeum na svojej oficiálnej webovej stránke.

Prírodovedecká expozícia s názvom "Zázraky evolúcie" ponúka na ploche 2000 štvorcových metrov "príbehy evolúcie" a predstavuje svet zvierat, napísalo múzeum. Návštevníci môžu v rámci nej vidieť kostru veľryby druhu vráskavec myšok (Balaenoptera physalus) a ďalších 1500 exponátov. Tie podľa Národného múzea vytvárajú "jednu z najmodernejších prírodovedeckých expozícii v Európe".

Zvieratá sú predstavené v ich prirodzenom prostredí, v pohybe. Okrem kostry vráskavca výstava zahŕňa modely žraloka modrého (Carcharodon carcharias) či kraka obrovského (Architeuthis dux), ktorý má dĺžku 17 metrov.

Pracovníci múzea novú výstavu pripravovali päť rokov v spolupráci s odborníkmi, preparátormi, umelcami a špecialistami v oblasti informačných technológii (IT), napísal spravodajský server Novinky.cz.

Expozícia rozdelená do šiestich sál podľa múzea predstavuje niekoľko zásadných vývojových krokov, ktoré živočíchy vykonali na obsadenie a ovládnutie takmer všetkých častí planéty. Súčasťou expozície sú aj multimediálne technológie a interaktívne prvky.

Kapacitu sál s výstavami regulujú zamestnanci múzea – návštevníci musia dodržiavať hygienické opatrenia vrátane rozstupov a zakrytia dýchacích ciest, pripomína Národné múzeum. Negatívny test na ochorenie COVID-19 však nie je potrebný.