Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Česko pošle na maďarské hranice možno viac vojakov ako plánovalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Vláda schválila v pondelok vyslanie asi 25 vojakov do Maďarska na pomoc pri strážení jeho hraníc.


Praha 6. októbra (TASR) - Počet vojakov a policajtov, ktorých Česká republika vyšle dočasne do Maďarska, aby posilnila ochranu tamojšej schengenskej hranice, sa môže v druhej fáze zvýšiť nad hranicu doteraz deklarovaných 25 ľudí.

Po návšteve českého generálneho štábu to dnes na tlačovej konferencii naznačil predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

Konkrétnu podobu by formy pomoci partnerov z krajín Vyšehradskej štvorky mali dostať po štvrtkových rokovaniach ministrov vnútra ČR, Maďarska, Poľska a SR pred štvrtkovým zasadaním Rady EÚ na úrovni šéfov rezortov vnútra v Luxemburgu.

Prahe, ako vyplynulo z dnešných slov Bohuslava Sobotku, záleží na tom, aby išlo o koordinovanú pomoc na úrovni celej V4. Informovali o tom dnes české elektronické médiá.

Česká vláda schválila v pondelok vyslanie asi 25 vojakov do Maďarska na pomoc pri strážení jeho hraníc. Okrem vojakov vyšle Praha do Maďarska aj ženijnú techniku. Po zasadaní kabinetu o tom informoval český minister obrany Martin Stropnický s tým, že vojaci budú v Maďarsku od polovice októbra do polovice decembra.

Náklady na pobyt českých vojakov v Maďarsku bude v plnej miere hradiť české ministerstvo obrany. "Bude to prvá fáza, potom sa vyhodnotí," vysvetlil Stropnický. "Maďarsko, ktoré bolo zdrojom veľkej kritiky, sa svojej úlohy strážiť schengenskú hranicu ujalo zodpovedne, kritika slabne," dodal. Pomoc pri ochrane schengenskej hranice Stropnický oznámil už skôr prostredníctvom sociálnej siete Twitter.
Zsolt Németh: Krajiny V4 spolupracujú pri ochrane vonkajších hraníc EÚ
Budapešť 6. októbra (TASR) - Predseda maďarského parlamentného výboru pre zahraničné záležitosti Zsolt Németh dnes povedal, že jeho krajina spolupracuje s Českom, Poľskom a Slovenskom pri kontrole toku migrantov na vonkajších hraniciach Európskej únie. Uvedená spolupráca môže byť príkladom pre zvyšok 28-členného bloku, citovala ho agentúra AP.

Németh dodal, že krajiny V4 pomáhajú Maďarsku chrániť jeho hranicu s Chorvátskom, ktorá je tiež vonkajšou hranicou schengenského priestoru. Ich cieľom je, aby sa tok utečencov a migrantov vrátil k normálu, napísala AP.

Maďarsko chce podnietiť EÚ k ochrane vonkajších hraníc Grécka, cez ktoré vstupuje prvýkrát do EÚ väčšina z desaťtisícov utečencov prichádzajúcich do Maďarska. Németh povedal, že "treba chrániť grécku hranicu spoločne".

Maďarsko postavilo na svojich hraniciach so Srbskom, ktoré nie je v schengenskej zóne, plot s ostnatým drôtom.