Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

PRIESKUM: Pred prezidentskými voľbami ľudia najviac favorizujú Zemana

Prezident ČR Miloš Zeman Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prezidentské voľby v ČR sa konajú 12. a 13. januára 2018. Prípadné druhé kolo pripadá na 26. a 27. januára.

Praha 14. decembra (TASR) - Z deviatich kandidátov na českého prezidenta má medzi voličmi, ktorí konkrétneho kandidáta poznajú, najväčší podiel podporovateľov Jiří Drahoš. Za favorita volieb ale ľudia najviac pokladajú súčasnú hlavu štátu Miloša Zemana.

Uviedol to vo štvrtok spravodajský server Novinky.cz s tým, že to vyplýva z decembrového prieskumu agentúry STEM/MARK. Podľa agentúry ale postupne rastie aj povedomie o menej známych kandidátoch.

Bývalému predsedovi českej Akadémie vied Drahošovi vyjadrilo v prieskume podporu 60 percent opýtaných, opačne sa vyjadrilo 41 percent. A ako jediný z adeptov má podľa prieskumu viac podporovateľov než odporcov.

Zeman dostal podporu 47 percent respondentov, odmietavo sa k nemu vyjadrilo 54 percent. Tretí najväčší podiel podporovateľov získal bývalý diplomat Pavel Fischer, a síce 40 percent, pričom odporcov má 60 percent.

Agentúra sa v prvej polovici decembra opýtala 724 respondentov tiež na to, kto podľa nich vyhrá prezidentské voľby. Podľa 56 percent je favoritom súčasný prezident Miloš Zeman a podľa 15 percent je ním Jiří Drahoš.

Prezidentské voľby v ČR sa konajú 12. a 13. januára 2018. Prípadné druhé kolo pripadá na 26. a 27. januára. V piatok dostanú kandidáti pridelené čísla, ktorými budú označené hlasovacie lístky.