Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéfom úradu českej vlády sa opäť stane Radek Augustin

Na archívnej snímke uprostred predseda hnutia ANO Andrej Babiš. Foto: TASR - Martin Baumann

V júli 2013 bol vládou Jiřího Rusnoka vymenovaný za vedúceho úradu českej vlády. Keď sa do čela krajiny postavil kabinet Bohuslava Sobotku, Augustin z úradu odišiel.

Praha 9. decembra (TASR) - Novovymenovaný český premiér Andrej Babiš z hnutia ANO v piatok potvrdil, že šéfom úradu českej vlády sa opäť stane Radek Augustin. Úradu by sa mal ujať po vymenovaní Babišovho kabinetu, informoval spravodajský server lidovky.cz.

Ako pripomenul spravodajský server iDNES.cz Augustin je absolventom filozoficko-prírodovedeckej fakulty Sliezskej univerzity v Opave. Vyštudoval odbor história s rozšírenou výučbou jazykov. Predtým pôsobil ako manažér projektov čerpajúcich prostriedky zo štrukturálnych fondov EÚ, najmä v oblasti školstva a vzdelávania. V júli 2013 bol vládou Jiřího Rusnoka vymenovaný za vedúceho úradu českej vlády. Keď sa do čela krajiny postavil kabinet Bohuslava Sobotku, Augustin z úradu odišiel.

Následne zastával funkciu na Pražskom hrade, kde pracoval ako riaditeľ analytického odboru kancelárie prezidenta Českej republiky.

Augustin má za sebou tiež politickú kariéru. V roku 1997 vstúpil do ČSSD a pôsobil tam až do roku 2009. O rok neskôr vstúpil do novovzniknutej Strany práv občanov Zemnovci (SPOZ). V jej farbách opakovane kandidoval vo voľbách, či už do krajského zastupiteľstva alebo Poslaneckej snemovne. Získať mandát sa mu ale nikdy nepodarilo. Štyri roky vo SPOZ zastával tiež funkciu podpredsedu, píše server iDNES.cz.

Podľa svojich slov je dlhoročným priateľom prezidenta Miloša Zemana. "Veľa som sa od neho naučil. Je to veľký šachista, ktorý na tú šachovú partiu nemá v dnešnej českej politike partnera," povedal pred štyrmi rokmi Augustin o Zemanovi v rozhovore pre Mladú frontu Dnes.

Vo funkcii vedúceho českého úradu vlády nahradí Pavla Dvořáka, ktorý v nej pôsobí od januára 2014.