Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Skoro štvrtina českých maturantov nezvládla skúšku z matematiky

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Minister školstva Marcel Chládek avizoval, že výsledky tohtoročných maturít budú predmetom analýzy, ktorej závery majú byť známe zhruba o mesiac.

Praha 15. mája (TASR) - Takmer 16 percent českých stredoškolákov nezvládlo písomnú časť tohtoročných maturitných skúšok. Najhoršie dopadla matematika, v ktorej "pohorela" skoro štvrtina študentov, uviedol dnes Český rozhlas.

Testy tento rok absolvovalo viac ako 75.000 študentov. Ich predbežné výsledky zverejnilo dnes ministerstvo školstva ČR.



Maturitné testy neurobilo 15,7 percenta maturantov. Necelých 24 percent prepadlo z matematiky, 20 percent z nemčiny, 6,5 percenta z češtiny a 6,3 z angličtiny.

Najlepšie výsledky zaznamenali na gymnáziách, kde neuspelo 1,7 percenta maturantov. Na opačnom konci spektra sú učilištia a nadstavby, na ktorých písomnou časťou skúšok neprešlo 33, respektíve 43,6 percenta študentov.

Minister školstva Marcel Chládek avizoval, že výsledky tohtoročných maturít budú predmetom analýzy, ktorej závery majú byť známe zhruba o mesiac.

Ministerstvo chce zistiť príčiny vysokej neúspešnosti maturít na niektorých typoch škôl. Podľa Chládka treba zvážiť, či je napríklad nutná maturita pre študentov učňovských odborov.

Chládek tiež vyjadril presvedčenie, že je potrebné zmeniť systém výučby matematiky, a to už od základných škôl. V budúcnosti by mal byť tento predmet povinnou časťou maturity.