Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Česi pomáhajú ochrnutej Slovenke, pripojí sa aj basketbalista z NBA

Ilustračná snímka Foto: TASR

Slovenská študentka prvého ročníka strednej školy vo Vsetíne Dominika Madalová ochrnula po tom, čo ju vlani tri dni pred 16. narodeninami zrazilo auto.

Praha 16. apríla (TASR) - Príbeh slovenskej študentky prvého ročníka strednej školy vo Vsetíne Dominiky Madalovej, ktorá vlani v októbri ochrnula po tom, čo ju ako cyklistku zrazil motorista, vyvolal po zverejnení v českom denníku Mladá fronta Dnes a na portáli iDNES.cz pred dvoma týždňami veľkú vlnu solidarity.

Na pokračovanie liečby pacientky, ktorá sa spoločne s matkou odmietla zmieriť s osudom aj napriek faktu, že už vyčerpala starostlivosť na náklady zdravotnej poisťovne, prispelo finančne množstvo ľudí.

"Máme veľkú radosť, že sa ozvalo mnoho ľudí ochotných pomôcť. Prekvapilo nás to a všetkým ďakujeme," citoval dnes server iDNES.cz slová Dominikinej matky Zuzany Madalovej.

Práve ona uspela napokon s iniciatívou u nadácie, ktorá uhradí náklady na osemtýždňovú liečbu Dominiky na rehabilitačnom oddelení Vítkovickej nemocnice v Ostrave. Pacientka tam od polovice februára denne cvičí, aby opätovne rozhýbala ochrnuté telo. A robí pokroky.

Aj keď slovenskí lekári, ktorí operovali zranenie krčnej chrbtice školáčky, nedávali šance, že by opäť chodila, Dominika je presvedčená, že sa jej to podarí. "Zlepšuje sa mi cit i pohyb rukami a stále zreteľnejšie cítim aj svaly na nohách. Keď si predstavím, že chcem nohy alebo trup zdvihnúť z ležadla, je vidieť, že sa svaly napínajú," cituje jej slová český server.

Do cieľa má však Dominika ešte ďaleko a jej liečba má skončiť už 18. apríla. Vďaka darcom by však mohla pokračovať. "Dohovoríme sa s lekármi, ale radi by sme v nemocnici zostali. Dostali sme na účet prvé peniaze, celkove 819 eur, teda asi 21.000 Kč," hovorí s nádejou v hlase pacientkina matka.

Aj primárka rehabilitačného oddelenia Vítkovickej nemocnice Jana Vlčková, ktorá vyzdvihla význam sily vôle, chuti niečo zmeniť a optimizmu pre dosiahnutie pokroku pacientov, bude rada, ak matka s dcérou zostanú v nemocnici. "Dominika robí viditeľné pokroky. Práve začala rehabilitovať aj v bazéne. Pokiaľ bude teda mať záujem a ozvú sa jej sponzori, určite sa dohodneme na ďalšej liečbe," zdôraznila.

Slovenskej študentke odboru Žurnalistika a médiá na vsetínskej humanitárnej strednej škole Kostka, ktorej život zmenila nehoda tri dni pred 16. narodeninami, prisľúbil pomoc prostredníctvom svojej nadácie aj český basketbalista Jan Veselý, v súčasnosti hráč tímu NBA Washington Wizzards. S Dominikou by sa mal stretnúť v máji.