Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Snemovňa schválila odporúčania komisie k únikom z trestných spisov

Schôdza Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Foto: TASR/AP

Tú zriadili v súvislosti s nahrávkami, na ktorých líder hnutia ANO Andrej Babiš hovoril s niekdajším novinárom denníka MF Dnes Markom Přibilom a na ktorých sa spomínali i fakty z policajných spisov.

Praha 12. septembra (TASR) - Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR schválila dnes v Prahe odporúčania zo záverečnej správy komisie vyšetrujúcej úniky z policajných spisov. Tú zriadili v súvislosti s nahrávkami, na ktorých líder hnutia ANO Andrej Babiš hovoril s niekdajším novinárom denníka MF Dnes Markom Přibilom a na ktorých sa spomínali i fakty z policajných spisov.

Poslanci schválili odporúčania, ktoré nie sú záväzné pre vládny kabinet, po krátkej diskusii, informoval internetový server Novinky.cz.

Komisia svoju záverečnú správu oficiálne zverejnila dnes. Viaceré jej odporúčania prezentoval predseda komisie - Martin Plíšek z opozičného subjektu TOP 09 - už v piatok.

Patria medzi ne napríklad zriadenie osobitého orgánu, ktorý by mal v kompetencii vyšetrovanie štátnych zástupcov, či napríklad zavedenie povinnosti orgánov činných v trestnom konaní registrovať svoje kontakty s médiami.

Komisia v správe okrem iného konštatovala, že úniky informácií z trestného konania, ich účelová interpretácia a následné cielené formovanie verejnej mienky predstavujú závažné ohrozenie ústavnosti.

Za súčasnej situácie podľa názoru členov komisie nemožno spoľahlivo vyriešiť nezákonné informačné toky medzi subjektmi trestného konania a médiami.