Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sobotné búrky dali zabrať požiarnikom v Česku

Hasiči, ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zasahovali pri vyše tisícke udalostí, čo je trikrát viac, než je denný priemer. Nasadených muselo byť celkovo 1374 jednotiek.

Praha 26. júna (TASR) - Kvôli sobotným búrkam mali hasiči v Česku plné ruky práce - zasahovali pri vyše tisícke udalostí, čo je trikrát viac, než je denný priemer. Nasadených muselo byť celkovo 1374 jednotiek, sumarizoval dnes spravodajský server Novinky.cz.

Najnáročnejšia situácia bola v Juhočeskom, Stredočeskom, Plzenskom a Libereckom kraji. Podľa hovorkyne Hasičského záchranného zboru Nicole Zaoralovej boli niektoré jednotky v teréne celú noc a zásahy na mnohých miestach trvali ešte aj v priebehu dnešného predpoludnia.

"Hasiči mali výjazdy predovšetkým k popadaným stromom, neskôr začalo prevažovať čerpanie vody zo zatopených pivníc, prečisťovanie kanálov a zapchatých odkvapov," uviedla hovorkyňa.

Novinky, online magazín denníka Právo, opisujú napríklad "otrasný" zážitok s dobrým koncom, ktorý zažili dve osoby v kempe v juhočeskej obci Kovářov. Ich plachetnica, na ktorej sa nachádzali, sa odpútala od brehu a voda ich unášala ďalej. Podľa Zaoralovej hasiči k uvoľnenej jachte doplávali a dotiahli ju k brehu.

V Libereckom kraji na severe Čiech evakuovali požiarnici popoludní dovedna 45 dažďom premáčaných detí a ich vedúcich zo skautského tábora v údolí riečky Zábrdka.

V Stredočeskom kraji v jednej dedine zase udrel blesk do rodinného domu. Pri požiari bola jedna osoba zranená a vznikla škoda až dva milióny Kč.

Pri Plzni musel byť kvôli silným prívalovým dažďom uzatvorený 89. kilometer diaľnice D5 na Prahu, kde sa vytvorila lagúna vo výške 1,2 metra, uvádzajú Novinky.cz.