Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

ČR: Správny súd bude riešiť 40 sťažností na prezidentské voľby

Foto: TASR

Ak súd rozhodne o neplatnosti časti volieb, v uznesení určí, od ktorého úkonu sa budú opakovať.

Praha 5. februára (TASR) - Český Najvyšší správny súd (NSS) dostal celkom 40 sťažností na prvé priame prezidentské voľby, ktoré bolo možné podať do dnešnej šestnástej hodiny. O prvých podaniach rozhodne volebný senát na čele s Vojtechom Šimíčkom budúci týždeň, informoval portál Novinky.cz.

Sudcov teraz čakajú základné procesné úkony, okrem iného aj výzvy na odstránenie nedostatkov návrhov, pretože v niektorých prípadoch nie je zrejmé, čoho sa navrhovatelia vlastne domáhajú a či vôbec ide o volebné sťažnosti.

Hovorkyňa NSS Sylva Dostálová uviedla, že súd zo zákona rozhodne uznesením, a to do 15 dní po doručení návrhu. Posledným dňom pre rozhodovanie súdu je preto streda 20. februára.

Ak súd rozhodne o neplatnosti časti volieb, v uznesení určí, od ktorého úkonu sa budú opakovať. Ak zistí chybu vo výpočte volebného orgánu pri zisťovaní výsledku hlasovania, uloží mu povinnosť upraviť zápisnicu o výsledku volieb a ten vyhlásiť.

Prípadnými ďalšími sťažnosťami doručenými po uplynutí zákonnej lehoty sa už súd nebude zaoberať a odmietne ich pre oneskorenosť.