Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Český súd rozhodol. Registrovaní homosexuáli si môžu adoptovať deti

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Návrh na zrušenie zákazu podal Mestský súd v Prahe.

Praha 28. júna (TASR) - Český ústavný súd zrušil dnes ustanovenie tamojšieho zákona o registrovanom partnerstve, ktoré znemožňovalo homosexuálnym párom žijúcim v takomto zväzku osvojovať si deti.

Plénum 15 ústavných sudcov uznalo, že doterajší zákaz bol diskriminačný, keďže sa týkal iba samotného registrovaného partnerstva, zatiaľ čo slobodní jednotlivci mohli o adopciu požiadať, informuje spravodajský portál iDNES.cz. Rozhodnutie sa vzťahuje na prípady individuálneho osvojenia jedným z partnerov, a nie spoločnej adopcie, ktorú v Česku umožňujú len manželským, teda heterosexuálnym párom.

"V situácii, keď podľa občianskeho zákonníka platí, že sa manželia, alebo jeden z manželov, môžu stať osvojiteľmi, a vo výnimočnom prípade sa ním môže stať i jedinec, sme nenašli jediný rozumný dôvod, prečo by týmto jedincom nemohol byť niekto, kto žije v registrovanom partnerstve," cituje iDNES.cz vysvetlenie sudcu Vojtěcha Šimíčka.

Portál pripomína, že dnešné rozhodnutie má kľúčový význam nielen pre "registrovaných" homosexuálov, ktorých je v Česku vyše 1800, ale aj pre "dvojice, ktoré s registráciou kvôli nemožnosti adopcie otáľali". Zrušený zákaz podľa Ústavného súdu ČR upieral registrovaným dvojiciam právo na ľudskú dôstojnosť a bez jasného dôvodu z nich robil osoby "druhej kategórie".

Návrh na zrušenie zákazu podal Mestský súd v Prahe, a to v súvislosti s prípadom tamojšieho občana Petra Laněho, ktorého odmietli zaradiť do evidencie žiadateľov o adopciu práve preto, že uzavrel registrované partnerstvo. Advokát žalobcu Petr Kalla dnešný verdikt privítal, poznamenal však, že zatiaľ "zďaleka nevyhrali, pretože úprav, ktoré sú odlišné medzi manželstvom a registrovaným partnerstvom, je omnoho viac".