Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Súd v ČR právoplatne rozhodol, že obraz Madona z Veveří patrí cirkvi

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto

Česká národná galéria obraz držala v zbierkach českého stredovekého umenia až do majetkového vyrovnania medzi štátom a cirkvami.

Praha 24. marca (TASR) - Doskový gotický obraz známa ako Madona z Veveří patrí cirkvi. Právoplatne o tom dnes rozhodol pražský mestský súd, na ktorý sa spor o túto sakrálnu maľbu vrátil po dovolaní Českej národnej galérie.

Galéria obraz držala v zbierkach českého stredovekého umenia až do majetkového vyrovnania medzi štátom a cirkvami, informoval portál DNES.cz.

Národná galéria požadovala pôvodne od spomínanej farnosti zapožičanie tohto výtvarného diela na 20 rokov výmenou za to, že sa vzdá odvolania na Najvyšší súd ČR. Farnosť však zapožičanie odmietla a bezpodmienečne žiadala vrátenie diela.

Prvostupňový i odvolací pražský súd vlani rozhodli, že obraz patrí farnosti Veverská Bitýška.

Madona z Veveří je stredoveká maľba, ktorá bola do roku 1938 umiestnená v kaplnke Matky Božej na Veveří. Je to štátom chránená pamiatka, o ktorej vyhlásení za národnú kultúrnu pamiatku s platnosťou od januára 2016 rozhodla vlani vláda ČR.

Obraz pochádza z obdobia okolo roku 1350, keď vznikol na objednávku markgrófa Jana Jindřicha Luxemburského. Dielo je pripisované Majstrovi vyšebrodského oltára, neznámemu českému autorovi špičkových gotických diel.