Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Súd v Brne vyniesol tresty v prípade troch lupičov vrátane Slováka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rozsudok zatiaľ nenadobudol právoplatnosť, všetci obžalovaní sa voči nemu už na mieste odvolali.

Praha/Brno 6. marca (TASR) - Na exemplárne tresty 18-23 rokov väzenia odsúdil dnes Krajský súd v Brne za lúpežné prepadnutie seniora v rodinnom dome v okolí juhomoravskej metropoly s následkom úmrtia trojicu páchateľov - Simona B., Michala C. a Slováka-recidivistu Jozefa M.

Rozsudok zatiaľ nenadobudol právoplatnosť, všetci obžalovaní sa voči nemu už na mieste odvolali.

Podľa poznatkov orgánov činných v trestnom konaní trio s kuklami na hlavách zobudilo pri zločine pred Štedrým dňom 2015 90-ročného dôchodcu. Keď začal volať o pomoc, páchatelia sa ho pokúšali umlčať, zviazali ho a bili, pričom ho následne udusili.

Muži pred súdom obviňovali zo spôsobenia smrteľných zranení jeden druhého, najväčší podiel mal na nich zrejme pod vplyvom pervitínu Michal C., ktorý dostal 23 rokov. Slovák, ktorý vyviazol s trestom 18 rokov väzenia, sa na vražde nepodieľal, nepostaral sa však o miernejšie správanie komplicov, ktorým pomáhal podľa vlastných slov ako vodič.

Informovali o tom internetové vydanie denníka Blesk a internetový server iDNES.cz.

Obžalovaným priťažil v súdnej sieni aj fakt, že už skôr sa dopustili lúpežného prepadnutia v Lysiciach, pričom aj tam poškodenému (64) pripravili tak otrasný zážitok, že až do súčasnosti trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Strávil totiž niekoľko hodín v putách, kým ho nenašiel brat.

Trojici hrozili kvôli mimoriadnej brutalite činu a veku obete mimoriadne tresty.