Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Prahe protestovali proti umelým potratom

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Radoslav Šebo

Žiadali podporu manželstva a rodín s viacerými deťmi.

Praha 8. apríla (TASR) - Niekoľko tisíc ľudí z celej Českej republiky protestovalo v sobotu v centre Prahy proti umelým potratom. Žiadali podporu manželstva a rodín s viacerými deťmi. Akciu pokojne kritizovalo niekoľko ľudí, ktorých polícia od sprievodu oddeľovala, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Polícia uviedla, že na pochode sa zúčastnilo približne 5000 ľudí, usporiadatelia počet odhadli na 8000.

Z Klárova prešiel sprievod cez Staré Mesto na Václavské námestie. Niektorí účastníci pochodu niesli veľké biele kríže alebo tabuľky s nápismi "Dieťa je nádej", "Dieťa je budúcnosť" alebo "Mať brata je cool".

Národný pochod za život a rodinu ukončilo požehnanie olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera a spoločný spev Svätováclavského chorálu a českej hymny.

Podľa usporiadateľov potraty prispievajú k tomu, že početne klesá česká populácia.

Ľudia, ktorí proti pochodu protestovali, rozvinuli na pomníku svätca transparent s nápisom "Ježiš nám dal slobodu, neberte ju ženám". Po výzve polície, aby z pomníka zliezli, sa nechali odviesť ťažkoodencami. K protestu sa prihlásil Inštitút pre mágiu a slobodu, ktorý svoj protest nazval "Zrazom čarodejníc". Názvom vraj chceli naznačiť, kam môže viesť snaha o presadenie poslušnosti. Na organizátoroch pochodu im vadí to, že svoje aktivity prezentujú ako snahu o obranu žien v ťažkej životnej situácii, pričom jedným z cieľov hnutia je aj plošný zákaz interrupcií.