Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Trest smrti má v Česku najviac odporcov za uplynulých 25 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Trest smrti väčšina českej populácie stále podporuje (53 percent), avšak podiel odporcov absolútneho trestu (38 percent) je aktuálne najvyšší za posledných približne 25 rokov.

Praha 12. júna (TASR) - Trest smrti väčšina českej populácie stále podporuje (53 percent), avšak podiel odporcov absolútneho trestu (38 percent) je aktuálne najvyšší za posledných približne 25 rokov.

Svedčia o tom výsledky májového prieskumu českého Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM).

K zrušeniu trestu smrti v bývalom Československu došlo po spoločenských zmenách v roku 1990. Už o dva roky neskôr CVVM začalo s pravidelnými prieskumami, v ktorých zisťuje mieru podpory absolútneho trestu, ako aj podiel jeho odporcov.

Kým v roku 1992 bolo proti iba 13 percent a za trest smrti 76 percent oslovených, v tomto roku sa početnosť oboch táborov už značne priblížila.

Skôr narodení občania a stúpenci extrémistických politických strán patria zväčša medzi podporovateľov trestu smrti, opak platí napríklad o nábožensky orientovanej časti populácie či o vysokoškolsky vzdelaných občanoch.

Dve tretiny stúpencov trestu smrti vidia jeho prínos predovšetkým v zadosťučinení pre obete a pozostalých, zabránení živenia nenapraviteľných zločincov z peňazí daňových poplatníkov a v jeho primeranosti pri najťažších zločinoch.

Až takmer tri štvrtiny odporcov absolútneho trestu poukazujú predovšetkým na riziko justičných omylov a možnosť zneužitia trestu smrti.