Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Personálu veľvyslanectva ČR na Ukrajine hrozí trestné stíhanie

Volyň je historická oblasť na území dnešnej Ukrajiny, ktorá predtým patrila k Poľsku i Rusku. Česi se tam sťahovali od druhej polovice 19. storočia Foto: wikimedia.org

Prezident ČR Miloš Zeman odovzdal ministrovi vnútra zoznam 232 volynských Čechov, ale aj sprievodné materiály, ktoré obsahujú aj listy ľudí, ktorí sú v Česku pripravení pomôcť pri ich presídlení.

Moskva/Praha 25. októbra (TASR) - Personálu českého veľvyslanectva na Ukrajine možno hrozí trestné stíhanie, pretože sa dostatočne nevenovali žiadostiam volynských Čechov o presťahovanie z Ukrajiny do Česka.

S odvolaním sa na Český rozhlas o tom v noci nadnes informovala ruská agentúra RIA Novosti.

Podľa nej český minister vnútra Milan Chovanec zvažuje podať na niektorých pracovníkov zastupiteľského úradu trestné oznámenie.

Prezident ČR Miloš Zeman odovzdal ministrovi vnútra zoznam 232 volynských Čechov, ale aj sprievodné materiály, ktoré obsahujú napríklad listy krajanov alebo listy ľudí, ktorí sú v Česku pripravení pomôcť pri ich presídlení.

Minister Chovanec pre Český rozhlas uviedol, že právnici ministerstva materiály posudzujú a potom rozhodnú o ďalšom postupe - vrátane podania trestných oznámení.

Prezident Zeman už pred časom kritizoval veľvyslanca ČR na Ukrajine Ivana Počucha.

Zemanov hovorca Jiří Ovčáček však nechcel spresniť, koho by polícia mala stíhať a či by sa trestné oznámenie vzťahovalo aj na veľvyslanca.

Minister vnútra chce kauzu riešiť so šéfom diplomacie Lubomírom Zaorálkom, ktorého rezort oznámil, že možný chybný postup pracovníkov veľvyslanectva ČR v Kyjeve preverí.

Veľvyslanec Počuch podľa RIA Novosti Zemanovu kritiku odmieta a tvrdí, že vie len o štyroch rodinách, ktoré mali záujem vycestovať do ČR a usadiť sa tam. O desiatkach iných rodin volynských Čechov sa dozvedel údajne až z médií.

Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny sa k prípadu nevyjadruje; čaká na výsledky rezortnej previerky, uviedla RIA Novosti.