Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Český Ústavný súd zamietol sťažnosť na rozsudok za rasovú vraždu

Na snímke pohľad na Prahu. Foto: TASR/Michal Svítok

Čech Vlastimil Pechanec, ktorý si vo väzení odsedel trest za vraždu s rasovým podtextom, sa nedočkal obnovenia svojho procesu - jeho sťažnosť zamietol český ústavný súd ako neopodstatnenú.

Praha 24. júla (TASR) - Čech Vlastimil Pechanec, ktorý si vo väzení odsedel trest za vraždu s rasovým podtextom, sa nedočkal obnovenia svojho procesu - jeho sťažnosť zamietol český ústavný súd ako neopodstatnenú. Napísalo o tom dnes internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Pechanec sa v súčasnosti angažuje v Robotníckej strane sociálnej spravodlivosti (DSSS).

Správu o súdnom rozhodnutí priniesla Česká televízia (ČT), odvoláva sa iDNES.cz na svoj spravodajský zdroj.

Pechanec sa predtým usiloval o obnovu svojho procesu na krajskom súde v Hradci Králové. Keď neuspel, podal sťažnosť na ústavný súd.

Podľa obžaloby zabil odsúdený na diskotéke v západomoravskom meste Svitavy Róma. Vražednou zbraňou bol nôž. Pechanec neskôr spochybňoval, že polícia zaistila práve ten nôž, ktorým mal spáchať zločin. V roku 2003 bol odsúdený na trest 17 rokov. Prepustili ho o štyri roky skôr na podmienku.

Pechanec sa už v minulosti domáhal obnovenia procesu. Krajský súd vtedy vyhovel jeho obhajcovi a problematický nôž dal preskúmať. Dôvody na znovuotvorenie prípadu však nenašiel.

Stanovisko krajského súdu teraz definitívne potvrdil súd ústavný, ktorý sťažnosť označil za zjavne neopodstatnenú, uzatvára iDNES.cz