Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Útok v Afganistane nebol vedený priamo proti českým vojakom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri pravdepodobne samovražednom útoku bolo zranených päť českých vojakov, z toho jeden ťažko.

Praha 18. októbra (TASR) - Útok v Afganistane, ku ktorému došlo v stredu, nemieril priamo na českých vojakov, ale na kolónu spojeneckých vozidiel, uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii náčelník generálneho štábu českej armády Aleš Opata. Informovala o tom televízia ČT24.

Pri pravdepodobne samovražednom útoku bolo zranených päť českých vojakov, z toho jeden ťažko. Atentátnici použili civilné auto naplnené výbušninou, explózia vojenské vozidlo prevrátila.

Traja vojaci utrpeli ľahké zranenia a po ošetrení sa vrátili k svojej jednotke. Štvrtý vojak zostal v nemocnici na pozorovanie. Ťažko zranený vojak podstúpil na základni Bagrám operáciu. Teraz ho čaká ďalšia, a keď to jeho zdravotný stav dovolí, bude prevezený do ČR, uviedol český minister obrany Lubomír Metnar s tým, že život ťažko zraneného vojaka nie je ohrozený.

Podľa náčelníka generálneho štábu Aleša Opatu útok nepovedie k obmedzeniu činnosti českej jednotky ako po augustovom útoku, pri ktorom zahynuli traja českí vojaci. "Jednotka bude naďalej plniť svoju operačnú úlohu," povedal Opata.

Útok prišiel 2,5 mesiaca po spomínanom augustovom atentáte, v súvislosti s ktorým Lidové noviny zverejnili v stredu informáciu, že jedného z jeho spoluorganizátorov zabili české špeciálne sily. Vedenie armády a ministerstva obrany túto správu nepotvrdilo.