Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V súvislosti s pádom lanovky na Ještěd padli prvé obvinenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Pri nehode zahynul sprievodca, ktorý bol v kabíne určenej pre 35 osôb sám.

Praha 30. októbra (TASR) - Českí policajti ukončili vyšetrovanie nehody lanovky na vrch Ještěd spred dvoch rokov, pričom zo všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti obvinili štyri osoby a jednu spoločnosť. Zatiaľ nie je jasné, akých pochybení sa stíhané osoby dopustili. Lanovka patrí štátnej železničnej spoločnosti České dráhy (ČD), informovali o tom v pondelok Lidové noviny.

"Tieto osoby boli obvinené zo spáchania prečinu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti a za vinu je im kladené najmä porušenie dôležitých povinností vyplývajúcich z ich zamestnania a funkcií tým, že v rozpore s predpismi a s technickou dokumentáciou, ktoré stanovujú okrem iného podmienky pre prevádzku tejto lanovej dráhy, bola dráha Horní Hanychov - Ještěd vedome prevádzkovaná," uviedol policajný hovorca Vojtěch Robovský.

"Zadali sme niekoľko multidisciplinárnych znaleckých skúmaní a vykonali sme výsluchy svedkov, ako aj fyzických a právnických osôb, ktoré boli do prípadu zapojené," dodal.

Pád lanovky vyšetrovala aj Železničná inšpekcia (Drážní inspekce). "Naša správa zatiaľ nie je verejná. Vyšetrujeme nezávisle od polície. Čo vyhodnotili z podkladov, ktoré sú k dispozícii, netušíme. My tú správu ešte len budeme prerokúvať s prevádzkovateľom - Železničným úradom (Drážní úřad) a ďalšími orgánmi," povedal generálny inšpektor Jan Kučera.

Lanovka je mimo prevádzky od tragickej nehody z konca októbra 2021, keď sa po pretrhnutí ťažného lana jedna z kabín zrútila na zem z výšky približne 30 metrov. Pri nehode zahynul sprievodca, ktorý bol v kabíne určenej pre 35 osôb sám.

Radnica mesta Liberec si dala vypracovať posudok, ktorý mal objasniť, koľko bude stáť obnova lanovky a ktorý variant vychádza najvýhodnejšie. Podľa tohto posudku je cena lanovky 17 miliónov korún (689.000 eur). Posudok, ktorý si objednali České dráhy, však podľa člena predstavenstva Jiřího Ješetu uvádza inú cenu.