Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

ČR zvažuje utratenie ďalšej hydiny, v Rakúsku rozšíria opatrenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V rámci desaťkilometrového rozhrania ohnísk vtáčej chrípky na južnej Morave žije zhruba 150.000 kusov hydiny.

Praha 5. januára (TASR) - Česká štátna veterinárna správa spolu s obcami musia rozhodnúť o tom, z ktorých drobných chovov v oblastiach postihnutých vtáčou chrípkou bude utratená hydina. V dnešnom vysielaní Štúdia 6 Českej televízie (ČT) to uviedol riaditeľ odboru ochrany zdravia zvierat českého Ústredia štátnej veterinárnej správy Petr Šatrán po tom, ako médiá v stredu informovali o zaznamenaní nových prípadov vtáčej chrípky v Česku.

V rámci desaťkilometrového rozhrania ohnísk vtáčej chrípky na južnej Morave žije zhruba 150.000 kusov hydiny.

Po likvidácii nakazených chovov v mestách Ivančice a Moravský Krumlov v Juhomoravskom kraji museli pracovníci veterinárnej správy obísť tiež ďalšie drobné chovy v postihnutej lokalite, ktoré nie sú v evidencii. "Musíme teraz vyhodnotiť riziká pre ďalšie šírenie a na základe toho sa rozhodneme, ktorá hydina bude utratená. To budeme robiť v súčinnosti s obcami," uviedol podľa portálu spravodajskej televízie ČT24 Šatrán.

Vírus vtáčej chrípky sa šíri predovšetkým trusom, vysvetlil riaditeľ odboru. "Môže to byť kontaminovaným krmivom, vodou, podstielkou. Vírus vo vonkajšom prostredí pomerne dlho prežíva, môže to byť aj niekoľko mesiacov," doplnil Šatrán.

Vtáčia chrípka sa v Česku objavila zhruba po desiatich rokoch. V českých chovoch hydiny bola vysoko patogénna chrípka naposledy zaznamenaná v roku 2007 v obciach Tisová, Nořín, Netřeby a meste Choceň v Pardubickom kraji.

Súčasný typ nákazy nie je pre ľudí zatiaľ nebezpečný, informovala televízia ČT24. "Pri tomto type chrípky nebol doteraz zaznamenaný prenos na človeka. Aj napriek tomu sú ľudia, ktorí sa mohli dostať do kontaktu s nakazenými kusmi, pod kontrolou krajskej hygienickej stanice a svojich lekárov," uviedla v stredu hlavná hygienička ČR Eva Gottvaldová.

V Rakúsku rozšíria opatrenia ma celé územie


Preventívne opatrenia, ktoré by mali zabrániť šíreniu vtáčej chrípky, rozšíri Rakúsko od budúceho týždňa z regiónov, kde platili aj doteraz, na celé svoje územie.

Ide o reakciu na potvrdený výskyt ochorenia na Slovensku i v Českej republike.

Na rakúskom ministerstve zdravotníctva sa v stredu stretli predstavitelia všetkých spolkových krajín, rezortu pôdohospodárstva, agrárnej komory, hydinárskeho priemyslu, Veterinárnej univerzity a Rakúskej agentúry pre zdravie a bezpečnosť výživy (AGES).

Zúčastnení dospeli na základe analýzy aktuálnej epidemiologickej situácie v regióne k záveru, že celé územie Rakúska by malo byť považované za oblasť so zvýšeným rizikom výskytu vtáčej chrípky. Práve preto rozhodli o rozšírení spomínaných opatrení vrátane umiestnenia hydiny v uzavretých, aspoň zhora krytých priestoroch, dôkladnom čistení a dezinfekcii dopravných prostriedkov, nakladacích miest a vybavenia či zákaze napájania zvierat z nádrží pre povrchovú vodu.