Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vtáčia chrípka zasiahla tri ďalšie drobnochovy v Česku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vtáčia chrípka sa v Česku objavila po desiatich rokoch, zasiahla aj viacero ďalších európskych krajín.

Praha 23. februára (TASR) - Českí veterinári potvrdili výskyt vírusu vtáčej chrípky v ďalších troch drobnochovoch. V Českej republike tak dosiaľ evidujú celkovo 33 ohnísk tejto nákazy. Informovala o tom dnes spravodajská televízia ČT24.

Jedno z najnovších ohnísk je v Plzenskom kraji. Chovateľovi tam uhynulo sedem zo zhruba 20 sliepok, zvyšok vykazoval klinické príznaky choroby. Hydinu preto v stredu usmrtili, uviedol Petr Majer zo Štátnej veterinárnej správy.

Veterinári našli tiež ďalšie ohnisko v Juhočeskom kraji a tretie v okrese Trutnov. Aktuálne je tak v Česku 33 ohnísk choroby.

V Česku je okrem ohnísk nákaza tiež rozšírená medzi voľne žijúcimi vtákmi. Tie veterinári nelikvidujú, pretože by ich rozohnali a vírus by sa zavliekol ďalej. Zatiaľ veterinári evidujú 50 potvrdených prípadov na území 12 krajov.

Vtáčia chrípka sa v Česku tento rok objavila po desiatich rokoch, zasiahla aj viacero ďalších európskych krajín. V dôsledku nákazy bolo nutné utratiť v Európe milióny kusov hydiny vrátane veľkých komerčných chovov. Vtáky majú takmer výlučne vírus typu H5N8, pri ktorom sa doteraz nepreukázal prenos na človeka.