Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ČR vydala Nemecku podozrivého v prípade únosu Vietnamca v Berlíne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemecké úrady obvinili vietnamskú tajnú službu a veľvyslanectvo z toho, že sa podieľali na únose Trinh Xuan Thanha, ku ktorému došlo v centre nemeckej metropoly 23. júla.

Berlín 24. augusta (TASR) - Nemecká prokuratúra dnes oznámila, že Vietnamca podozrivého z prenajatia dodávky, ktorú použili na únos niekdajšieho vietnamského politika a vedúceho pracovníka štátnej ropnej spoločnosti v Berlíne, vydala Česká republika nemeckým orgánom. Informovala o tom agentúra AP.

Nemecké úrady obvinili vietnamskú tajnú službu a veľvyslanectvo z toho, že sa podieľali na únose Trinh Xuan Thanha, ku ktorému došlo v centre nemeckej metropoly 23. júla. Z tohto dôvodu z Nemecka vypovedali vietnamského spravodajského pridelenca. Vietnamská vláda tvrdí, že Thanh sa sám vydal do rúk polície vo svojej ázijskej vlasti.

Spolková prokuratúra uviedla, že 46-ročného muža identifikovaného len ako Long N. H. zadržali v ČR 12. augusta a v stredu ho odovzdali Nemecku. Podľa dnešného vyhlásenia prokuratúry prenajal dodávku využitú na únos 20. júla v Prahe a následne ju priviezol do Berlína.

Vydaný podozrivý čelí obvineniam zo špionáže a spolupáchateľstva pri nezákonnom zadržiavaní.