Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovatelia z Olomouca objasňujú kauzu úniku z policajných spisov

Ilustračné foto. Foto: internet

Z policajných spisov údajne unikli informácie, ktoré sa týkali investičnej skupiny DRFG. Jej majiteľa Davida Rusňáka dnes vyšetrovatelia vypočúvali a po výsluchu ho prepustili na slobodu.

Olomouc 19. mája (TASR) - Prípad úniku z policajných spisov, ktorého vyšetrovaniu sa venuje Vrchné štátne zastupiteľstvo v Olomouci, siaha - podľa informácií denníka Lidové noviny a internetového serveru Lidovky.cz - priamo do českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu.

Z policajných spisov údajne unikli informácie, ktoré sa týkali investičnej skupiny DRFG. Jej majiteľa Davida Rusňáka dnes vyšetrovatelia vypočúvali a po výsluchu ho prepustili na slobodu, figuruje však medzi obvinenými. Ide o zaťa námestníčky ministra financií Aleny Schillerovej, premiérom Sobotkom odmietnutej kandidátky hnutia ANO na post šéfky rezortu.

Predseda hnutia ANO Andrej Babiš, ktorého je Rusňák členom, označil vyšetrovanie podnikateľa za nepríjemné prekvapenie a dištancoval sa od neho. Súčasne nariadil juhomoravskej krajskej organizácii ANO, aby Rusňákovi vrátila sponzorský dar 1,5 milióna českých korún (56.600 eur) spred troch rokov a podala návrh na jeho vylúčenie z radov ANO.

Vyšetrovatelia sa o úniku informácií dozvedeli ešte v období pred zánikom Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ), ktorý je po fúzii s ďalším špecializovaným policajným útvarom súčasťou spomínanej národnej centrály. Medzi podozrivými tak figurovali aj traja príslušníci protikorupčnej polície, podľa Lidových novín Alexander Jedlička, Ivo Sloup a Daniel Medvec, ktorí dnes pôsobia v národnej centrále a nachádzajú sa tiež medzi celkove 18 obvinenými.

Medzi obvinenými sú podľa verejnoprávnej Českej televízie aj niekdajší policajt z ÚOOZ Milan Ratajský, niekdajší príslušník Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov (GIBS) Miroslav Palán a podnikateľ iránskeho pôvodu Samán Talabáni, na ktorého podal exšéf ÚOOZ Robert Šlachta vlani v januári trestné oznámenie pre vydieranie. To isté platí podľa rovnakého zdroja aj o šéfovi skupiny Kajot (v súčasnosti Net and games) Radimovi Jüttnerovi, medzi obvinených patria aj advokátsky koncipient Václav Kvíčala z Brna, pracovníčka krajského štátneho zastupiteľstva Tereza Čoupková, bývalý príslušník ÚOOZ Jakub Patloka, ako aj podnikatelia Radek Moric, Martin Hrdý a Jiří Kozák.

Šéf olomouckého vrchného štátneho zastupiteľstva Ivo Ištvan na margo prípadu uviedol: "Vo veci ide o podozrenie z trestnej činnosti, ktorá spočíva v úniku informácií z trestného konania a z policajných databáz." Konkrétnejšie informácie prisľúbil až po tom, čo sa skončia prebiehajúce prvotné úkony.